Comisia Europeană se consultă cu privire la obiectivele UE de a restabili biodiversitatea Europei

5
Comisia Europeană se consultă cu privire la obiectivele UE de a restabili biodiversitatea Europei

Comisia Europeană a lansat o consultare publică online cu privire la dezvoltarea obiectivelor obligatorii din punct de vedere juridic ale UE de restaurare a naturii.

Ca element cheie al Strategiei UE pentru biodiversitate pentru 2030 și a Acordului verde european, restaurarea ecosistemelor deteriorate ale Europei va contribui la creșterea biodiversității, la atenuarea și adaptarea la schimbările climatice și la prevenirea și reducerea impactului dezastrelor naturale.

Inițiativa pentru dezvoltarea obiectivelor UE de restaurare a naturii vizează, de asemenea, îmbunătățirea cunoștințelor și a monitorizării ecosistemelor și a serviciilor acestora. Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit Virginijus Sinkevičius a spus: „Activitățile umane au modificat semnificativ trei sferturi din pământurile Pământului și două treimi din oceane în ultimele decenii, destabilizând climatul și sistemele noastre naturale de susținere a vieții.

Restaurarea ecosistemelor naturale este o triplă victorie pentru natură, climă și oameni. Aceasta va ajuta la rezolvarea crizei biodiversității, la combaterea schimbărilor climatice și la reducerea riscurilor viitoare de pandemii. europeană 

De asemenea, poate stimula redresarea într-o lume post-pandemică, creând locuri de muncă și o creștere durabilă. ” De asemenea, Comisia Europeană pregătește o evaluare a impactului pentru a sprijini dezvoltarea obiectivelor UE de restaurare a naturii și pentru a evalua impactul potențial al acestora asupra mediului, social și economic.

Foaia de parcurs anterioară pentru dezvoltarea obiectivelor UE de restaurare a naturii a trasat opțiunile politice pentru obiectivele de restaurare care urmează să fie explorate în evaluarea impactului. Pe baza evaluării impactului și luând în considerare răspunsurile primite de la consultarea publică, Comisia va prezenta o propunere de obiective obligatorii din punct de vedere juridic ale UE pentru restaurarea naturii până la sfârșitul anului 2021.

Consultarea publică va rămâne deschisă pentru feedback până la 5 aprilie. Lansarea consultării publice vine în ziua Summit-ului One Planet, co-organizat de Franța, ONU și Banca Mondială, care în acest an se concentrează pe biodiversitate. Mai multe informații sunt disponibile aici.

Președintele von der Leyen a vorbit despre legătura dintre pierderea biodiversității și COVID-19: „Dacă nu acționăm urgent pentru a ne proteja natura, s-ar putea să fim deja la începutul unei ere de pandemie. Dar putem face ceva în acest sens. Are nevoie de o acțiune globală concertată și de o dezvoltare durabilă locală. Și, la fel cum cooperăm pentru „O singură planetă”, trebuie să lucrăm împreună pentru „O singură sănătate”.

” Vorbind la summitul găzduit de Franța, Organizația Națiunilor Unite și Banca Mondială, Ursula von der Leyen a prezentat modul în care Comisia Europeană lucrează pentru conservarea biodiversității: „Acest lucru arată că transformarea unei noi frunze pentru natură se reduce la acțiune locală și globală. ambiţie. Acesta este motivul pentru care, cu Acordul Verde European, ne intensificăm propria acțiune și ambiție – atât la nivel local, cât și la nivel global. Și noua politică agricolă comună mai ecologică ne va ajuta să protejăm mijloacele de trai și securitatea alimentară – în timp ce ne protejăm natura și climatul. ”

Biodiversitatea – varietatea vieții pe Pământ – este esențială pentru bunăstarea umană, dezvoltarea socio-economică și pentru atenuarea și adaptarea la impactul schimbărilor climatice. Cu toate acestea, biodiversitatea din UE se află sub o presiune imensă din cauza schimbărilor de utilizare a uscatului terestru și maritim cauzate de om, supraexploatarea resurselor biologice, poluarea, riscurile naturale și provocate de dezastre provocate de om, schimbările climatice și răspândirea speciilor extraterestre invazive.

Declinul biodiversității reduce capacitatea ecosistemelor europene de a asigura în continuare nevoile umane și de a atenua și adapta schimbările climatice.

Multe ecosisteme pot fi restaurate prin reducerea presiunilor în curs (cum ar fi poluarea sau supraexploatarea resurselor) sau prin măsuri de restaurare active, cum ar fi reintroducerea speciilor native. Abordările de restaurare trebuie să asigure rezultate pe termen lung și să ia în considerare faptul că viitoarele ecosisteme restaurate ar trebui să fie rezistente la climă.

În mai 2020, Comisia a publicat o strategie pentru biodiversitate pentru 2030, cu scopul de a pune biodiversitatea UE pe calea redresării până în 2030. Unul dintre angajamentele sale de bază este să propună, până la sfârșitul anului 2021, un instrument obligatoriu din punct de vedere juridic care să stabilească obiectivele UE. pentru a restabili ecosistemele deteriorate până în 2030.