COMISIA PENTRU AGRICULTURA INTRODUCE UN AMENDAMENT LA LEGEA VANATORII, PENTRU DESPAGUBIREA FERMIERILOR

613

În cadrul Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură şi Dezvoltare Rurală s-a discutat, în această săptămână, despre o problemă cu care se confruntă bună parte din fermierii români, și anume, intruziunea animalelor sălbatice în culturi. Fermierii ale căror culturi agricole şi silvice sunt afectate de animalele sălbatice din speciile cu interes vănătoresc nu reușesc, adesea, din cauza procedurilor legislative greoaie să recupereze prejudiciile aduse.

Astfel că, s-au făcut demersuri pentru adoptarea unui amendament care să completeze această hibă legislativă și au fost eliminate condițiile legislative care îngreunau obținerea despăgubirilor pentru fermierii care se regăsesc în această situație.

Problemele cu animalele sălbatice care pătrund în culturiile și gospodăriile oamenilor nu sunt noi. La începutul lunii ianuarie, în urma sesizărilor trimise la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea a declarat că a propus mai multor ministere constituirea unui grup de lucru pentru elaborarea elaborării unei strategii naţionale pentru prevenirea atacurilor animalelor sălbatice din speciile de interes vânătoresc (urşi, mistreţi, şacali şi lupi) asupra oamenilor, animalelor domestice şi culturilor agricole.

În prezent, despăgubirea cetățenilor afectați de atacul animalelor sălbatice se face conform prevederilor HG 1679/2008, privind modalitatea de acordare a acestora şi obligaţiile ce le revin gestionarilor fondurilor cinegetice şi proprietarilor de culturi agricole sau silvice.

Prin adoptarea acestui amendament la Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, Ministerul Apelor şi Pădurilor și Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, au fost abilitate să modifice Hotărârea de Guvern, cadrul legal care limita fermierii și îi împiedica să primească compensații fiind îmbunătățit.