COMPENSATII PENTRU SALARIATII CONCEDIATI IN URMA DEZASTRULUI PROVOCAT DE PPA

381

Guvernul a aprobat acordarea unei compensații pentru toți salariații din sectorul crescătorilor de suine afectați de concedierile colective, care au fost făcute după ce virusul pestei porcine africane a atacat respectivele societăți.

Potrivit unei informări a Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, angajații care au rămas și vor rămâne fără locuri de muncă vor beneficia, în completarea indemnizației de șomaj, de compensații, neimpozabile, în valoare de 500 de lei, care se acordă lunar, pentru o perioadă de maximum şase luni, începând cu data încetării contractului individual de muncă.

Ordonanța de Urgență aprobată de Guvern stabilește niște condiții minime pentru acordarea compensației, printre care și vechimea de şase luni la același angajator. Acest principiu este respectat în toate situațiile în care sunt reglementate măsuri de protecție socială și are ca scop evitarea eventualelor solicitări abuzive de plată a acestor drepturi.

Documentul aprobat de Guvern stabilește că plata compensației va fi asigurată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, iar Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va gestiona și soluționa cererile de acordare a compensației.

Decizia de stabilire a unei măsuri de protecție socială specifice pentru persoanele concediate din cadrul societăților din sectorul crescătorilor de suine a fost luată în contextul în care la nivelul acestor societăți nu există încheiate contracte colective de muncă aplicabile la nivelul unităților, în conformitate cu prevederile art. 67 din Legea nr. 53/2003 Codul Muncii.

Potrivit datelor prezentate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, în prezent, România se confruntă cu evoluția progresivă a virusului pestei porcine africane, boală care a afectat mai multe județe.

Până la momentul actual au fost confirmate și notificate către Comisia Europeană peste 800 de focare de pestă în exploatațiile nonprofesionale din județele Tulcea, Brăila, Ialomița, Bihor, Constanța, Sălaj, Galați, Călărași, Ilfov, Buzău și Satu Mare.