Comuna Apicola Barnova – loc de unificare a miscarii clusterelor bio din Romania

44
Comuna Apicola Barnova – loc de unificare a miscarii clusterelor bio din Romania

Familia clusterelor bio axate pe produse ecologice a semnat la Primăria Bârnova un acord de creare a consorțiului de clustere specializat tematic pe domeniul agriculturii ecologice și procesării produselor certificate ecologic.
 
Astfel, clusterele: Bio Danubius, creat în anul 2014, al producătorilor de cereale ecologice din zona Deltei Dunării; Bio Concept Valea Prahovei, creat în 2017, al producătorilor de produse ecologice din zona Valea Prahovei; BioNEst, al producătorilor de produse ecologice din zona Moldovei și Bio Oltenia, al producătorilor din zona sud-vestică a țării, au consimțit să dezvolte o cooperare națională prin unificarea clusterelor bio pentru promovarea și dezvoltarea acestui domeniu în care România dispune de un potențial extrem de ridicat de specializare inteligentă.
 
Consorțiul este coordonat de INTER – BIO, asociația filierelor de produse ecologice din România, organism umbrelă în domeniu, afiliat mișcării mondiale IFOAM de agricultură ecologică, precum și mișcării europene IFOAM-EU. Secretariatul consorțiului va fi organizat la USH Pro Business, unde se află și secetariatul INTER – BIO.
 
Consorțiul își propune, împreună cu Asociația INTER – BIO, să contribuie la dezvoltarea și maturizarea filierelor de produse ecologice în România, dezvoltarea culturii și educației ecologice la nivel național, conștientizarea populației cu privire la beneficiile acestui tip de activitate umană, creșterea capacității de inovare și specializare inteligentă în domeniu, dezvoltarea unei politici coerente și eficiente la nivel national, aliniată la programele și obiectivele Uniunii Europene.
 

Apicultorii din zona Moldovei sunt conștienți de marele potențial al apiculturii ecologice în România. Moldova, ca și restul regiunilor din România, dispune de o mină de aur – biodiversitatea și flora spontană, pădurile – un imens tezaur al sănătății umane. Dorim ca prin consorțiul clusterelor bio să întărim filiera de produse apicole, să o conectăm la alte filiere ale producătorilor, de exemplu cele de fructe și să dezvoltăm standarde private care să ne permită să continuăm marile tradiții ale apiculturii românești și în agricultura ecologică, a declarat Cătălin Maxim, președintele BioNEst Cluster.

Corespondent Agro TV Iasi: Daria Diaconiuc