Comunicat din partea Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania

630

Comisia Europeană a pus în aplicare măsuri proporționale in scandalul cărnii din Brazilia.

• au fost delistate 4 unitati din cele 21 aprobate pentru comerțul cu Uniunea Europeană- decizia a fost a autorităților braziliene;
• consolidarea controalelor la frontierele externe ale UE (posturi de inspectie la frontiere) respectiv controlul identității, al documentelor și controale fizice, cu accent pe igienă .
Măsurile vor fi revizuite mâine 24 martie la reuniunea șefilor serviciilor veterinare-CVO din statele membre, de la Bruxelles.
Intre timp, Brazilia a emis un comunicat care a fost difuzat de OMC- comitetul SPS, la cererea Brazilei.
Comunicatul descrie măsurile puse în aplicare pentru a garanta siguranța exporturilor de produse de origine animală.

Luni 27 martie, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară- Vytenis Andriukaitis va fi in Brazilia pentru a discuta cu ministrul brazilian al agriculturii și sănătății despre consecințele scandalului cărnii de vită alterate – a comunicat presei Enrico Brivio, in numele Comisiei Europene.

Brazilia, cel mai mare exportator mondial de carne de pasăre și vită, exportă in peste 150 de țări. Conform Belga Presse, Brazilia speră că țările membre OMC nu vor recurge la măsuri de restricție arbitrară contrare regulilor de comerț ale OMC.
Ministrul agriculturii, Blairo Maggi, a declarat că se așteaptă o scădere a exporturilor de carne braziliană in medie de 10% datorată scandalului, respectiv o pierdere de 1,5 miliarde dolari.
China, Hong Kong și Chile – state care importau impreună 40% din carnea braziliană- au inchis piața pentru in totalitate incă din 2016.
Uniunea Europeană, Elveția, Japonia și Mexic, mai recent Africa de Sud, au interzis importul de carne produsă in unitățile vizate de anchetă.
Scandalul a izbucnit vineri, când poliția braziliană a descoperit că mari exportatori de carne au plătit inspectori de igienă din ministerul agriculturii pentru certificarea cărnii de vită ca fiind proprie consumului uman. Mai multe zeci de persoane au fost arestate, trei unități inchise și toate unitățile vizate de anchetă au acum interdicție la export .