Condiții mai ușoare pentru fermieri. Comisia Europeană a acceptat propunerea României!

10

Fermierii vor avea mai puține bătăi de cap cu cerințele de bune practice agricole după ce Comisia Europeană a acceptat propunerea României de aplicare a eco-schemei PD-04 „Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil”, pentru anul de cerere 2024, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) remis, miercuri, redacției AgroTV.

Propunerea vizează adaptarea cerințelor generale obligatorii ale eco-schemei la derogarea de la cerințele standardului GAEC 8, aplicabile pentru anul de cerere 2024.

Astfel, fermierii vor putea beneficia de plata acordată prin eco-schemă într-un mod mai facil și vor avea posibilitatea alegerii modului în care ponderea de teren alocată elementelor neproductive (5%) să fie ocupată cu:

– zone și caracteristici neproductive, inclusiv terenuri lăsate pârloagă; și/sau

– culturi fixatoare de azot și/sau

– culturi secundare.

În plus, această opțiune va putea fi corelată cu decizia fermierului de respectare a cerinței de bază a GAEC8, în acord cu prevederile Regulamentului (UE) 2024/587, astfel că, pentru procentul de 4% din suprafața de teren arabil de la nivel de fermă, fermierul va putea opta pentru variantele menționate, cu precizarea că, în cazul înființării unor culturi fixatoare de azot sau a unor culturi secundare, nu vor putea fi utilizate produse de protecție a plantelor.

Totuși, pentru diferența de suprafață dintre cerința de bază a GAEC 8 şi cerința eco-schemei PD-04, utilizarea produselor de protecție a plantelor va fi permisă.

În acest sens, pentru anul 2024 la accesarea eco-schemei PD-04, fermierii nu vor fi obligați să respecte concomitent, primele 2 condiții generale obligatorii (să rezerve 5% din terenul arabil pentru elemente neproductive şi 5% fixatoare de azot), având beneficiul de a alege una din cele trei condiții generale obligatorii enumerate anterior.

Reamintim că executivul comunitar a acceptat, de asemenea, propunerile României referitoare la modificarea Regulamentului (UE) 2021/2115 în ceea ce privește standardele la GAEC 7 (rotația culturilor) și GAEC 8 (4% pârloagă).