Condiții noi pentru tinerii fermieri – Cine poate accesa finanțarea de 70.000 EURO

4

Noul ghid pentru instalarea tinerilor fermieri a venit cu câteva surprize pentru cei care vor să obțină finanțarea pusă la dispoziție prin intermediul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Tinerii fermieri care vor să primească fonduri europene vor fi nevoiți să se încadreze în anumite condiții ”neașteptate”, spun consultanții.

Prima dintre aceste condiții ar fi legată chiar de conceptul de tânăr fermieri eligibil pentru finanțare. Mai multe explicații ne-a dat consultantul Ion Păunel, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

”Sunt anumite surprize în ghidul solicitantului. Definiția de tânăr fermier, referitoare la perioada de 24 de luni; dacă în 2014-2023 nu puteam accesa măsura de instalare dacă aveam mai mult de 24 de luni ca formă de organizare, adică PFA; II, IF sau SRL, din ce vedem din forma consultativă a ghidului, acum și dacă suntem persoană fizică și ne-am instalat de mai mult de 24 de luni, suntem restricționați la finanțare. În această situație, cred că este o alegere greșită a Ministerului Agriculturii”, a precizat Ion Păunel pentru AGRO TV.

Mai există și alte modificări față de programul precedent pentru tinerii fermieri. Printre acestea se numără suma de bani acordată, condițiile legate de cheltuirea banilor, precum și criteriile de selecție a proiectelor.

”Sunt lucruri care sunt total diferite față de ce știam noi din discuțiile pentru PNS. (…) Tabelul SO s-a modificat. Un alt elemente de noutate este la preluările integrale – avem bonificații pentru tinerii care preiau exploatații de la o persoană peste 60 de ani, avem de asemenea bonificație pentru cei care preiau două exploatații, dar nu se poate cumula cu prima. O să se acorde punctaje pentru agricultura circulară, pentru agricultura de precizie, agricultura verde, polenizarea cu bondari, folosirea de prădători și așa mai departe. Începând de anul acesta, tinerii fermieri vor primi 70.000 de euro, tot în două tranșe, 75% și 25%, dar minim 40% din bani trebuie cheltuiți în partea de investiții în fermă; minim 5% trebuie să meargă pe acea agricultură circulară și combatere biologică”, a mai explicat Ion Păunel.

Există și câteva vești bune în ceea ce privește procesul de selecție al proiectelor. Se pare că vizitele în teren nu vor mai fi efectuate pentru toate proiectele, ci doar pentru cele care vor fi selectate la finanțare. Astfel, Ministerul Agriculturii speră să reducă birocrația și să accelereze ritmul de lucru al AFIR.

”Un alt element de noutate este legat de vizita pe teren, care va avea loc înainte de semnarea contractului de finanțare. Deci se face o evaluare preliminară a proiectelor; dacă îndeplinesc toate condițiile, fermierii vor fi notificați că sunt eligibili, vor veni cu documentele care se cer pentru dosarul cererii de plată tranșa I, iar în perioada până când se semnează contractul vor avea și vizita în teren. Deci nu se mai face vizita în teren la depunere”, a mai explicat consultantul Ion Păunel pentru AGRO TV.