Conferinta de presa MADR: “Consolidarea producatorului local”

9
Conferinta de presa MADR: “Consolidarea producatorului local”

Astazi, marti, 17 noiembrie, de la ora 12:00, ministrul Adrian Oros a sustinut la sediul MADR o conferinta de presa — difuzata online — in care cel mai important punct a fost consolidarea producatorului local.

Cum si cine protejeaza producatorii romani?

Se pare ca in urma depunerii in data de 9 noiembrie a.c. a initiativei legislative care implementeaza Directiva nr. 633/2019, ce incrimineaza practicile comerciale neloiale, producatorii romani au o sansa excelenta sa fie protejati si, poate, timid incurajati.

Scopurile implementarii acestei Directive sunt realizarea unui lant de aprovizionare cu alimente bine echilibrat si functional, combaterea comportamentelor care incalca principiul bunei guvernante in relatiile comerciale, protectia producatorilor din sectoarele agricol si alimentar, protectia producatorilor si procesatorilor romani.

Prevederile implementarii sunt: termene de plata clare (maxim 7 zile pentru produse proaspete, maxim 30 de zile pentru alte produse si maxim 30 de zile pentru produse fara valabilitate sau mai mare de 12 luni) si preavizul de minim 30 de zile.

Implementarea Directivei va interzice modificarea unilaterala a clauzeloor din contract si perceperea de taxe ascunse (care ajung la unii retaileri pana la 24% si iau diverse forme). Se interzice si plata pentru pierderile suferite in spatiile cumparatorului.

De asemenea sunt interzise represaliile comerciale impotriva furnizorului, returnarea de produse nevandute, plata pentru listare si expunere, plata pentru amenajarea spatiilor de vanzare si a personalului care amenajeaza spatiile, practicarea schemelor de formare a pretului diferentiat pentru produse similare.

Cine se va ocupa de acerasta implementare? Consiliul Concurentei si MADR.

Au fost trecute in revista si alte decizii in favoarea producatorilor romani si a producatorilor locali, intre care modificarea a doua norme legislative-cheie, dintre care HG-ul “laptele si cornul”. In caietul de sarcini s-a introdus explicit: “pana la 60% se va tine cont de lantul scurt de aprovizionare si de schemele de calitate (e.g. produs local, produs montan, produs traditional), astfel incat sa fie favorizat producatorul local”. Iar achizitiile care se fac de catre primarii sau consilii judetene sa se poata face legal prin acest HG.

In paralel se modifica prin Ordonanta de Urgenta si Legea 69 / 2016 privind achizitiile publice verzi. tocmai pentru a oferi instrumente celor care fac achizitii.

“Pentru ca, practic, noua strategie EU Green Deal (Pactul Verde European) ne permite sa transformam provocarile legate de mediu si clima in oportunitati, noi am inteles acest lucru, iar oportunitatea care ni se ofera este de a dezvolta pietele locale — in primul rand pietele publice — si de a consolida micul producator local a subliniat ministrul.

In Legea 69 / 2016 a fost introdus articolul 2 b 1: “achizitiile publice ecologice sunt acelea care indeplinesc criterii ecologice sunt acelea care indeplinesc criterii ecologice si care au un impact redus asupra mediului si la alimente ne referim la lantul scurt de aprovizionare”, iar in cazul alimentelor sunt introduse schemele de calitate, produsele certificate, atestate si recunoscute pe scheme de calitate nationala si / sau europeana.

De remarcat ca a mai fost facut un pas: pentru ca la Comisie in afara de cele 7 produse IGP (cu Indicatie  Geografica Protejata), nu erau notificate si alte scheme de calitate, a fost notificata schema de calitate “Produs traditional”, unde Romania are 521 de produse, precum si “Reteta consacrata”, “Produs montan“, “Produs local”, si sunt in curs de evaluare “Calitate premium” si “Calitate garantata”.

“Toate aceste scheme de calitate ne permit sa promovam in primul rand produsele locale, produsele traditionale — oriunde — fara sa mai fie pericol de infringement, si sa dam posibilitatea edililor, primarilor, consiliilor judetene ca pentru toate achizitiile publice (piata publica este o piata de cateva miliarde de euro, care a fost neglijata pana acum) sa aiba posibilitatea legala sa faca achizitii de la producatorii locali.” a mai spus ministrul Adrian Oros.