Fermierii acuză că se risipesc banii inutil! Ce soluție propun pentru constatarea pagubelor produse de secetă

Seceta din 2022 le-a scos mulți peri albi fermierilor români, nu doar prin prisma pierderilor pe care le-au înregistrat, ci și prin modul în care autoritățile au înțeles să abordeze problema despăgubirilor acordate.

Ba formule de calcul greșite, ba tergiversări în privința plăților, diminuări drastice ale sumelor promise de Ministerul Agriculturii, cert este că pentru fermierii români despăgubirile pentru seceta din 2022 au însemnat un adevărat calvar, în timp ce au resimțit atitutinea autorităților ca pe o adevărată bătaie de joc.

Iar dacă pentru ei nu s-au găsit bani suficienți pentru a li se plăti despăgubirile promise pentru secetă, fermierii acuză că se cheltuie sume imense cu aparatul bugetar angrenat în comisiile de constatare a pagubelor, risipind banii pe „deplasarea în teren la mii și zeci de mii de parcele la nivel de județ”.

Într-o scrisoare primită pe adresa redacției AgroTV, pe care v-o prezentăm mai jos, puteți citi acuzațiile aduse autorităților de către fermieri, dar și soluțiile propuse de aceștia în privința modalităților de constatare a pagubelor produse de secetă:

„Bună ziua! Vă aduc la cunoștință o situație care se petrece în multe județe din țară și anume constituirea unor comisii de constatare a calamităților și deplasarea acestora în teren. Comisiile sunt formate din mai mulți reprezentanți de la Direcția Agricolă, APIA, ISU, Prefectură sau Consiliul Județean si se deplasează ÎN MOD INUTIL la fiecare parcelă a fermierilor care au solicitat aceste comisii. De ce este inutil? 

Nu vor fi despagubiți în niciun fel fermierii, nu le-a garantat nimeni asta și nu sunt fonduri.

Se imobilizează personal din 3-4-5 instituții și se cheltuie zeci de mii de euro pe motorină pentru deplasarea în teren la mii și zeci de mii de parcele la nivel de județ.

Cei de la ISU nici măcar nu mai semnează pe acele procese verbale, dar prefecții le cer să participe oricum, degeaba… 

Acum vin cu soluția: Să se declare la nivel de localități sau chiar la nivel de județ starea de calamitate a culturilor agricole și fiecare fermier de pe raza localităților respective să primească un aviz, un proces verbal. Lucrul acesta se poate face ușor de către direcția agricolă pe baza arhivei meteo, declarațiilor fermierilor sau pe baza de eșantion. O colaborare imediată între Ministrul Agriculturii și Ministrul Finanțelor poate rezolva ușor și ieftin problema!!! (fermierii sunt ajutați de aceste procese verbale la ANAF, când declară producția care va fi scazută datorită secetei)

NU ESTE NEVOIE SĂ FIE VIZITATĂ FIECARE PARCELĂ ÎN PARTE. Este o risipă ENORMĂ de timp și bani pentru toate instituțiile!!!!! Imaginați-vă că se vizitează sute de parcele la nivelui fiecarei comune și localități… câtă motorină se cheltuie inutil”, ne-a scris un fermier pe adresa redacției.