Consumul de miere în România, „îndulcit” de statisticile oficiale

10

Din statisticile oficiale ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), România stă bine la capitolul miere, atât la producție, cât și la consum, numai că apiculturii susțin că lucrurile nu sunt chiar atât de „dulci” cum sunt sunt prezentate de autorități.

Potrivit datelor anunțate la Târgul Naţional al Mierii de directorul general adjunct al Direcţiei Generale Politici Agricole din cadrul MADR, Gheorghe Tinel, România ocupă locul doi în Europa la numărul de familii de albine, după Spania, cu un total de 2,3 milioane, înregistrând o producţie de miere de aproape 30.000 de tone şi un consum anual de 1,2 kg/locuitor, informează AGERPRES.

„Dacă vă uitaţi pe statistici, am început cu până într-un milion de familii de albine în anul 2007, la integrarea în UE, şi acum avem peste 2,3 milioane. Suntem a doua ţară europeană ca număr de familii de albine, după Spania. De asemenea, în 2007 aveam o producţie de 16.000 tone de miere şi acum am ajuns la aproape 30.000 de tone. Am început cu un consum de o jumătate de kilogram de miere pe cap de locuitor şi acum suntem la 1,2 kg/locuitor/an”, a susţinut Gheorghe Tinel.

Reprezentanții Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA) spun însă că datele prezentate de oficialul MADR sunt exagerate, consumul real fiind în jur de 550 de grame/locuitor/an.

„Pare exagerată această cifră privind consumul de miere în România şi probabil că este o eroare undeva în sistem, pentru că dacă am sta şi ne-am gândi, 1,2 kg pe cap de locuitor ar reprezenta toată mierea care s-a produs anul trecut în România. Şi nu cred că s-a întâmplat lucrul acesta. Probabil că vine pe fondul faptului că nu s-a exportat nimic din România şi au presupus că totul s-a consumat în ţară. Este vorba despre mierea care există pe stoc şi, din păcate, nu a mâncat-o încă românul. Noi ne-am bucura să o mănânce, pentru că nu am mai face acel efort de a o vinde în afară şi la un preţ mai mic, pentru că ea se vinde angro. Este cu totul eronat. Mare parte din cantitatea de mierea care s-a produs anul trecut încă există pe stoc la apicultori, din cauza faptului că nu există piaţă de desfacere, din cauza dumpingului făcut de China şi Ucraina în ultimii ani, practic la nivelul preţului zahărului. 5 lei, cu atât vine mierea în port la Hamburg”, a explicat Răzvan Coman, reprezentant al Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România.

Acesta a mai spus că în anii 2022 şi 2023 cantitatea de miere exportată de România a fost la un nivel de circa 10% din producţie, în schimb importurile, de o calitate mai mult decât îndoielnică, au crescut foarte mult. Potrivit reprezentatului ACA, ultimul studiu al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a concluzionat că jumătate din mierea care a intrat în Uniunea Europeană este falsificată.

„În ceea ce priveşte caracteristicile ei sunt dubii destul de mari. Se vede şi în ultimul studiu făcut de EFSA, unde practic jumătate din mierea care a intrat în Uniunea Europeană este falsificată într-un mod sau altul. Şi mai e un aspect: dăm mierea bună în afară – mierea din România este recunoscută ca fiind de bună calitate – şi importăm surogate din China sau din alte părţi ale lumii care în mare parte nu sunt miere”, a mai spus Răzvan Coman la Târgul Naţional al Mierii, organizat de vineri până duminică, de către Asociaţia Crescătorilor de Albine din România (ACA) pe platforma apicolă din Băneasa, unde peste 100 de apicultori sunt prezenţi cu produse specifice.