Continuă derogarea la NEONICOTINOIDE! Ministrul Agriculturii a făcut anunțul!

7
Continuă derogarea la NEONICOTINOIDE! Ministrul Agriculturii a făcut anunțul!

Derogările la tratementele cu substanțe neonicotinoide continuă, pentru anumite culturi agricole, și în anul următor. Într-o conferință de presă susținută la sediul MADR, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, a precizat că, atât timp cât Comisia Europeană va premite, instituția pe care o conduce va permite fermierilor să folosească substanțele neonicotinoide pentru sfeclă și porumb.

”Anul trecut, pentru că era deja procedură de infingement începută în septembrie, de care am aflat la primul Consiliu AgriFish în noiembrie, am fost nevoiți să luăm această decizie să interzicem neonicotinoidele, pentru că avusesem cinci ani derogare pentru floarea soarelui și rapiță, unde era problema cea mai mare, și să le păstrăm pentru porumb și sfeclă. Anul acesta, dacă nu vin alte presiuni de la Comisie, o să păstrăm același mod de lucru – le interzicem la floarea soarelui și rapiță și le păstrăm la porumb și sfeclă.

Am mai inițiat o procedură. Am mediat o asociere între un institut de cercetare din altă parte cu niște institute de cercetare din România, ca să găsim o soluție utilizând feromonii, adică nu substanțele, pentru a combate acest Tanymecus care produce pagube mari. Până când vom găsi această soluție mai ecologică, care să poată fi acceptată și să nu afecteze polenizatorii și insectele în general, sigur că vom merge cu interzicerea neonicotinoidelor la rapiță și floarea soarelui, cu păstrarea acestui tratament la porumb și sfeclă, atâta vreme cât Comisia o să permită.

Fermierii responsabili știu că de Tanymecus poți să scapi și printr-o rotație corectă a culturilor. Eforturile acestea legeate de Green Deal și interzicerea unor substanțe care nu afectează doar polenizatorii, ci și consumatorul, trebuie să fie din ambele părți. Și statele, prin administrațiile agricole trebuie să găsească soluții, partea academică trebuie să găsească soluții, dar și fermierii trebuie să vină cu soluții și să ne întâlnim la mijloc”, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros.