Continua taierile ilegale de lemne

594

Greenpeace România a descoperit 35 de transporturi ilegale de lemn în Gorj în valoare de circa 25.000 de euro.

O echipă Greenpeace România a identificat în două zile aproximativ 319 metri cubi de lemn ilegal într-un singur sat. Se transportă în continuare lemn fără acte sau se înregistrează un volum mai mic decât cel real. Greenpeace România a transmis o sesizare în acest caz către Procuratură (DIICOT), Garda Forestieră Vâlcea și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

O echipă de activiști Greenpeace România a efectuat în perioada 17-18 noiembrie 2016 o cercetare cu privire la transportul lemnului pe raza localității Gureni, Com. Peștișani, jud. Gorj. În această localitate își desfășoară activitatea patru societăți de prelucrare și transport al lemnului.

Echipa Greenpeace România a monitorizat și documentat în perioada menționată transporturile de lemn dinspre bazinul forestier Bistrița situat la nord de satul Gureni precum și transporturile provenind din alte păduri din zonă. Utilizând aplicația Inspectorul Pădurii [1], legalitatea transporturilor a fost verificată de cel puțin două ori pentru fiecare vehicul, luând astfel în considerare eventualele probleme de lipsă a semnalului GSM, respectiv de înregistrare a transporturilor în Sistemul de Urmărire a Masei Lemnoase, ce stă la baza aplicației Inspectorul Pădurii.

Astfel, în perioada de monitorizare, au fost identificate 35 de transporturi ilegale, atât transporturi fără aviz, cât mai ales vehicule cu aviz pentru un volum semnificativ mai mic decât cel transportat în realitate. Volumul de lemn ilegal monitorizat a fost estimat la 319 metri cubi, cu o valoare de circa 25.000 euro. Greenpeace România a transmis o sesizare în acest caz către Procuratură (DIICOT), Garda Forestieră Vâlcea și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

În iulie 2016, Greenpeace România a documentat un caz de tăiere ilegală dintr-o pădure virgină în același bazin forestier și a transmis o sesizare către Ocolul Silvic Brâncuși prin intermediul platformei salvezpadurea.ro [2]. În urma cercetărilor ocolul silvic a descoperit că 85 de arbori au fost tăiați ilegal și cazul a fost înaintat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu pentru cercetare și soluționare.

„Am revenit în Gureni pentru a cerceta cum ajunge lemnul tăiat ilegal pe piață. Nu ne așteptam să găsim camioane fără acte, având în vedere că oricine poate verifica legalitatea transporturilor fie prin apel la 112, fie folosind aplicația Inspectorul Pădurii instalată pe telefoane mobile. Se întâmplă, însă. În cele mai multe cazuri, e vorba de camioane încărcate la maximum, cu 20 de metri cubi și mai mult, care în aviz să aibă înregistrați 7-10 metri cubi. Volumul estimat de lemn ilegal monitorizat în două zile, de 319 metri cubi, este foarte îngrijorător. Radarul Pădurilor își face treaba, însă operațiunile de control din partea autorităților trebuie intensificate iar sancțiunile aplicate să elimine furtul și distrugerea pădurilor.” – declară Ionuț Apostol, director de campanii la Greenpeace România.

„Iată că pretinsa scădere a infractionalitătii silvice este doar o iluzie propagată iresponsabil. Nu avem la ora actuală un raport complet despre situația tăierilor ilegale de arbori la nivel național, ci doar cifre despre activitatea de combatere a infractionalitătii silvice. Ori de la nivelul de aproximativ 500 000 metri cubi identificați anual prin controale, la cele 8,8 milioane de metri cubi dispăruti din pădurile României că urmare a proceselor naturale, dar în special că urmare a tăierilor ilegale conform Inventarului Forestier Național este cale lungă. Greenpeace România susține că întreagă industrie a lemnului din România, silvicultură și societatea în general au numai de pierdut de pe urmă acestei stări de fapt.” – adaugă Valentin Sălăgeanu, coordonatorul campaniei de păduri și biodiversitate al Greenpeace România.