Deși noua modalitate de control implementată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – monitorizarea – a provocat multe probleme și întârzieri la plată în 2023, aceasta va rămâne valabilă anul acesta și în anii următori. Potrivit secretarului de stat Adrian Pintea, România este obligată să implementeze acest sistem pentru controalele APIA cel puțin până în 2027, până când este în vigoare actuala Politică Agricolă Comună.
”În ceea ce privește controalele pentru cererile depuse la APIA, știm foarte bine că din 2007 până în 2022 s-au făcut cele două tipuri de controale: controalele clasice, unde mergeau pe teren funcționarii din serviciile specializate de la nivelul centrelor județene și măsurau ceea ce a declarat fermierul la APIA, și acel control prin teledetecție, unde, pe baza spectrelor de culori, cu imagini satelitare, se vedea care este cultura.
Începând din 2023, în noua Politică Agricolă Comună implementată prin PNS, sunt anumite linii directoare pe care statul trebuie să le respecte. Nu s-a trezit Ministerul Agriculturii că a vrut să bage monitoring, este o chestiune impusă de către Comisia Europeană, care va funcționa din 2023 până în 2027. După 2027 vom vedea.
Să ne amintim că și teledetecția a pornit la fel de prost, pentru că orice lucru începe cu multe erori, iar aceste erori au fost extraordinar de multe. A fost primul an de implementare, directorii generali din toate statele membre s-au văitat de această problemă. (…) Eu sunt convins că anul de cerere 2024 va fi mult mai în regulă din toate punctele de vedere, iar aceste întârzieri care au fost nu vor mai fi.