Anul 2023 vine cu o serie de modificări la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Deși majoritatea procedurilor rămân similare cu cele din anii precedenți, noul Plan Național Strategic (PNS) aduce și câteva noutăți, una dintre acestea fiind în legată de controalele pe teren.
Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a explicat în direct la AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”, care va fi noua modalitate de control pe teren implementată începând de anul acesta.
”Înainte să înceapă orice fel de plată, fie că e plată în avans sau plată finală, ea nu se poate demara fără finalizarea controalelor. Până acum, fermierii noștri au fost învățați cu cele două tipuri de control: controlul clasic și controlul prin teledetecție. La controlul clasic merg inspectorii de la serviciul control din cadrul centrelor județene; este un serviciu specializat care efectuează controalele pe teren. La controlul prin teledetecție sunt acele imagini satelitare prin care se fac o serie de interpretări pe baza unor spectre de culori și așa mai departe.
Ca noutate pentru anul 2023, în plus față de aceste controale, va apărea așa-numita monitorizare. Acest lucru înseamnă că, atunci când un fermier vine și depune cerea de plată în perioada 1 martie – 15 mai, funcționarul APIA vede exact ce este pe suprafața respectivă. (…) Acest lucru este bun, nu neapărat doar ca să fie încă un control în plus, poate prindem pe cineva, dar noi am pornit în 2008 cu o rată de eroare de 14-16%. Acum am ajuns undeva la media europeană, în jur de 2%. Această monitorizare este tocmai pentru a scădea această rată de eroare, să fie erori cât mai puține, astfel încât și eșantioanele de control să fie cât mai mici, iar plățile să meargă cât mai repede”, a precizat Adrian Pintea pentru AGRO TV.