CONTROVERSA PRIVIND VANATOAREA DE EXTRACTIE A MISTRETILOR SI A SACALILOR DIN REZERVATIA BIOSFEREI DELATA DUNARII

388

Încă de la sfârşitul lunii trecute, autorităţile centrale au hotărât ca şi în rezervaţiile naturale, inclusiv în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, vectorii de transmitere a virusului pestei porcine africane să fie eliminaţi. Vorbim aici nu doar despre porcii mistreţi ci despre toate acele acele mamifere, păsări şi insecte care pot transmite virusul.

„În ceea ce priveşte Delta Dunării se va acţiona pentru vânătoarea de extracţie la speciile de porc mistreţ şi şacal, însă nici nu vreau să mă gândesc ce se va întâmpla când pesta porcină africană va ajunge şi în zonele în care sunt urşi, la fel vectori de transmitere a bolii, sau în alte rezervaţii naturale în care sunt specii protejate dar care pot transmite virusul”, declara în urmă cu mai bine de o săptămână Guvernatorul ARBDD, Mălin Muşetescu.

De la sfârşitul săptămânii trecute Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a transmis Direcţiei Silvice Tulcea un model de contract privind vânătoarea de extracţie a exemplarelor de porc mistreţ şi şacal de pe teritoriul rezervaţiei.

Despre cât de necesară şi eficientă mai e o asftel de acţiune de extracţie a porcilor mistreţi din teritoriul ARBDD, Guvernatorul Mălin Muşetescu a fost foarte tranşant în declaraţii: „Se estima că sunt undeva între 1100 şi 1200 de porci mistreţi pe teritoriul rezervaţiei la ultima evaluare făcută de un institut de specialitate. Dacă până în luna iunie se găseau urme proaspete de mistreţ în toate zonele deltei, în iulie au fost mult mai puţine pentru ca în august să fie mai deloc. Nu ştiu ce s-a întâmplat cu mistreţii din deltă, poate au fugit în alte zone, poate au murit şi au fost mâncaţi de şacali, dar am foarte mari îndoieli că se vor mai găsi prea mulţi porci mistreţi dacă se începe vânătoare. Cât despre şacali, numărul acestor este undeva la circa 2000 de exemplare şi tocmai pentru că sunt aglomeraţi în anumite zone ar da impresia că ar fi peste 5000 în toată delta. Ceea ce este fals! Cât de utilă mai este vânătoare şi la această specie în condiţiile în care porci mistreţi, purtătorii virusului, nu prea mai sunt iar nu înţeleg”.

Potrivit conducerii Direcţiei Silvice Tulcea în momentul în care contractul propus de ARBDD şi modificat cu obiecţiunile transmise va fi oferit spre semnare, din aceeaşi zi se poate începe vânătoarea de extracţie. Adică ar putea începe în oricare din următoarele zile.

Prin comparatie, saptamana trecuta, Belgia si Franta au anuntat primele cazuri de imbolnavire cu pesta porcina africana la cativa porci mistreti. Decizia celor 2 tari a fost interzicerea totala a vanatorii la mistreti pe intregul teritoriu national. O masura inversa fata de decizia autoritatilor romane. Cine sa aiba dreptate?