Costume populare, confecționate cu donații din țară și străinătate, dăruite românilor din Ozun

776

Asociația “Calea Neamului” a donat, duminică, aproape 40 de costume populare copiilor din comunitatea românească din localitatea covăsneană Ozun, în continuarea unei campanii inițiate în urmă cu câțiva ani pentru sprijinirea materială și morală a românilor din Covasna și Harghita, minoritari în zonă din punct de vedere numeric.

“Sute de români din întreaga țară și din diaspora țin să vă mulțumească în acest fel, din adâncul inimii lor, că țineți aici vie limba română și credința ortodoxă. E un lucru extraordinar, de care mulți nu își dau seama (…) Aceste costume, asemenea celelalte donate în ultimii doi ani comunităților românești din Covasna și Harghita, au fost confecționate cu sprijinul financiar al românilor din toate provinciile istorice ale României și din diaspora, din Statele Unite ale Americii, din Canada, Spania, Italia, Anglia și de peste tot pe unde, din păcate, s-au răsfirat, dar, iată, că inima lor este aici”, a declarat președintele asociației, medicul Mihai Târnoveanu.

Costumele populare, îmbrăcate duminică de copii, au fost lăsate în custodia Bisericii ortodoxe din localitate, prin grija căreia vor fi transmise din generație în generație.

După liturghie, în cimitirul din Ozun a fost ținută o slujbă de pomenire a ctitorilor bisericii din localitate, precum și a celorlalți membri ai comunității românești trecuți la cele veșnice.

Medicul Târnoveanu a mai amintit că, împreună cu câțiva prieteni, a fost recent în câteva localități din județul Covasna, unde mai trăiesc doar câțiva români, care i-au întâmpinat cu lacrimi în ochi și bătăi de clopot.

“Ieri am fost cu un grup de prieteni (…) la Baraolt, Vârghiș, Căpeni, Doboșeni și Herculian. Acolo este un pustiu românesc, aproape nimeni nu mai știe să vorbească limba română, deși, ca sânge, mulți sunt români. Și-au pierdut limba, iar mulți și-au pierdut și credința strămoșească. La Herculian și Doboșeni am văzut biserici în ruină, pereți crăpați, distruși până la cărămidă, pe jos numai pământ. Te doare sufletul că în aceste localități aproape că nu mai e niciun om care să spună în fața lui Dumnezeu că e român. De aceea vă suntem recunoscători că vorbiți românește, că păstrați aici tradiția și credința ortodoxă (…) Acoperământul Maicii Domnului, prăznuit azi, să vă ocrotească (…) și aceste costume populare să vă ajute să nu rătăciți calea neamului”, a mai spus Mihai Târnoveanu, în cadrul întâlnirii cu membrii comunității românești din Ozun.

El a mai adăugat că luna aceasta, în curtea vechii biserici din Vârghiș, va fi ridicată o troiță spre “dăinuirea neamului românesc și credinței străbune”, realizată tot din donațiile făcute de români din toate colțurile lumii.

Asociația “Calea Neamului” a fost fondată de un grup de intelectuali din Brașov și Țara Făgărașului, care a inițiat în urmă cu câțiva ani Acțiunea “Români pentru români”, cu binecuvântarea Preasfințitului Andrei Făgărășanu, episcopul ortodox al Covasnei și Harghitei.

În ultimii ani, la inițiativa acestora, au fost adunate și donate sute de steaguri tricolore, icoane, cărți, alimente și costume populare românilor din mai multe localități din Covasna și Harghita, printre care Ojdula, Mărtănuș, Brețcu și Târgu Secuiesc.