Cotații cereale și oleaginoase – Porumb, floarea soarelui, rapiță, orz

2

Prețurile unor mărfuri agricole au crescut pe parcursul ultimei săptămâni, iar specialiștii prevăd noi creșteri pe parcursul lunilor următoare, odată ce presiunea de recoltă se va diminua.

Dacă grâul a stagnat oarecum în jurul valorii de 205-210 euro/tonă, mărfuri precum porumbul, floarea soarelui sau rapița au câștigat teren. 

”Porumbul a urcat până la nivelul de 180 euro/tonă în Portul Constanța. Semințele de floarea soarelui s-au dus și ele până peste 400 dolari/tonă în Portul Constanța, iar rapița a câștigat până în jurul valorii de 415-420 euro/tonă. Orzul merge în siajul grâului, iar din cauza faptului că nu mai are așa de mare interes în această perioadă de timp, pentru că cererea a fost acoperită, are un nivel de preț de 170-173 euro/tonă”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agriole, în Agrojurnal, la Digi24.

Specialistul susține că piața va fi dictată, în continuare, de vreme, pentru că temerile în privința recoltelor din mai multe zone ale lumii încep să fie din ce în ce mai mari. Astfel, o vară toridă, cu temperaturi mari și precipitații puține, ar putea avea efecte puternice asupra burselor agricole.