Cotații la rapiță și floarea soarelui – Prețul oleaginoaselor în Portul Constanța

2

Mărfurile agricole oleaginoase se află astăzi pe un trend ascendent din punct de vedere al prețurilor. Producția de rapiță se află sub semnul întrebării în mai multe zone importante din lume, în timp ce floarea soarelui se prezintă bine în Rusia și Ucraina, dar nu și în Uniunea Europeană.

”Rapița și-a încetat tăvălugul pe care l-a avut în ultima vreme, gestionat de nimic altceva decât de lichidarea pozițiilor la august 2023. Altfel, Uniunea Europeană este în regres în ceea ce privește volumele recoltate de rapiță cu minim 400.000 de tone; în Canada, lucrurile sunt foarte mixate și nimeni nu poate spune cu certitudine ce volume vor fi recoltate, iar Australia rămâne sub o tăcere pe care nu o putem explica, iar prognoza de 4,9 milioane de tone s-ar putea să sufere scăderi”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, în Agrojurnal la Digi24.

Prețul rapiței în Portul Constanța se găsește azi în jurul valorilor de 400-410 euro/tonă.

În ceea ce privește floarea soarelui, prețurile au fost ridicate în ultima vreme de către traderi, în ciuda abundenței volumului de marfă din Rusia și Ucraina. În Portul Constanța, indicația s-a stabilizat undeva în jurul valorii de 420 dolari pe tonă, însă se pot obține prețuri și mai mari.

”Semințele de floarea soarelui pot avea și cotații de 430-440 dolari/tonă, dar indicația subsecventă a fiecărei zile este de 420 dolari/tonă”, a mai subliniat Cezar Gheorghe.