Cozonac pufos cu nucă- rețeta desertului perfect de sărbători

18
Cozonac pufos cu nucă- rețeta desertului perfect de sărbători

În această perioadă a anului, în județul Iași sunt făcuți foarte mulți cozonaci. Agro Tv a reușit să obțină secretele unei rețete de la o gospodină care face aceste de bunătăți de mulți ani. Importante sunt, în primul rând, ingrediente folosite pentru prepararea nemaipomenitei retete de cozonac pufos cu nucă. 

 
Pentru Aluat este nevoie de făină – 1kg, unt- 200 gr, drojdie proaspata – 3 cubulețe / 75 gr, lapte- 500 ml, unt- 200 gr, zahăr tos – 250 gr, gălbenușuri – 6, esență de rom – 2 fiole, coaja rasă de la o lămâie , 3 plicuri de zahar vanilat, sare – o linguriță. 
Urmează umplutura: nuca măcinată – 250 gr, lapte – 4 linguri, zahăr tos – 5 linguri, esență de rom – o fiola, cacao – o lingura cu vârf, se mai poate folosi rahat – 100 gr, mac.
 
 
Gospodina mai spune că foarte important este și locul unde se va pregăti cozonacul. Mai exact în acel loc trebuie să fie cald, să nu fie deloc curent și să mai fie liniște. 
 
Aluatul de cozonac pufos cu nucă este unul sensibil, si este bine să nu uităm fiecare pas. De exemplu, făina trebuie cernută de 2 sau de 3 ori, toate ingredientele să fie proaspete și ținute la temperatura camerei, drojdia să fie de cea mai bună calitate dar să verificăm să fie proaspătă. 
 
Legat de aluat, faina ar trebui să fie pusă puțin câte puțin tocmai pentru a forma un aluat aerisit. 
Framantatul este regula de aur al aluatului de cozonac pufos cu nucă și nu trebuie să ne grăbim. Se poate spune că cu cât este mai mult  frământat, cu atât mai pufos va fi acest cozonac pufos.
 
Alte recomandări ar fi: pentru a crește cât mai mult, în primele 20 minute de coacere este nevoie de un foc puternic, se va ține temperatura constantă , iar după cele 20 de minute , focul se micșorează până la 160 de grade.
 
Când se face umplutura, ea ar trebui să fie cremoasă, dar nu moale. Dacă se face cozonaci cu nuci atunci nucile măcinate se pot opări din timp cu puțin lapte, pentru a scoate gustul amărui din ele.
 
Se trece la următorul pas- Într-un vas, punem drojdia zdrobită și turnam 4 linguri de lapte cald după care se amestecă până se dizolva drojdia. Apoi punem 3 linguri de faină și o linguriță de zahăr și se lasă să crească. 
 
În acest timp, se freacă 5 gălbenușuri cu un praf de sare și se adaugă coaja rasa de la o lămâie . Separat in alt vas punem nuca măcinată cu lapte, iar, ulterior, topim și untul.
 
Într-un vas destul mai mare, se va pune faina cernută de cu o seară înainte , maiaua crescută , compoziția de gălbenușuri , laptele căldu, zaharul, zaharul vanilat, esentele de rom și se începe frământatul. 
 
Frământatul aluatului durează aproximativ 30 minute. După ce se termină frământatul , se presară peste aluat puțină făină și se  acoperă cu un prosop de bumbac. Acel vas este lăsat într-un loc cald, la dospit, timp de o oră. 
 
În tot acest timp se va pregăti umplutura. 
 
Dupa ce a expirat timpul, se  preîncălzește cuptorul la 180 de grade și se va începe etapa de asamblare a produsului. Mai întâi se va împărți aluatul în 2 părți egale pe o suprafață care este unsă cu puțin ulei. După aceea, umplutura de nuci se va  întinde pe amândouă părți ale aluatului , rahatul taiat cubulete se aseaza peste amandoua foi si se ruleaza fiecare in parte. 
 
Într-o tava cu hartie de copt, se va așeza cozonacul, ce va fi uns cu gălbenușul care a  rămas  și se va presară mac. 
Următorul pas este ca acel cozonac va fi lăsat 10 minute în tavă după care se va baga la cuptor. Timp de peste 40 de minie va rămîne în cuptor. Când sunt gata, cozonacii vor fi scoși și acoperiți cu un prosop, lăsați să se răcească.
 
Poftă bună!
 
Autor: Daria Diaconiuc