Creditul Agricol cu dobândă de 1,95%! Când se lansează măsura

10

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pregătește lansarea unei noi măsuri de sprijin pentru fermierii români – Creditul Agricol. Această măsură de sprijin presupune un instrument prin care fermierii ar urma să acceseze credite garantate de stat în proporție de 90%, cu dobândă fixă de 1,95%.

Secretarul de stat Adrian Pintea, cel care a negociat la Bruxelles acest program, a oferit mai multe informații legate de acesta, în emisiunea ”Agricultura la Raport” la AGRO TV.

”Inițial, domnul ministru m-a desemnat pe mine într-o negociere la Comisia Europeană, astfel încât să știm ce facem și să nu ieșim cu un lucru pe care comisia să nu-l aprobe. Creditul agricol este gata, urmează să-i dăm drumul în foarte scurt timp, trebuie doar să facem o notificare către Comisia Europeană, să-l transmitem în forma finală. Sunt convins că nu va fi niciun fel de problemă și sunt convins că la sfârșitul acestei luni sau începutul lunii viitoare îi vom da drumul.

În prima fază, creditul agricol este strict pentru investiții. Cu siguranță vom veni și cu alte forme de sprijin, suntem ancorați în realitate și știm foarte bine că sunt foarte multe societăți comerciale în domeniul agriculturii care au o situație dificilă și trebuie să fim alături de ei. (…) Creditul va fi strict pentru investiții, dar lucrăm în paralel pentru a veni în sprijinul fermelor aflate în dificultate. Și pentru acestea vom veni cu o formă de sprijin, la fel ca și la creditul agricol, cu o dobândă undeva la 1,5%, plus toate cheltuielile celelalte care vor fi suportate de către stat”, a precizat Adrian Pintea.

Potrivit unor declarații recente ale ministrului agriculturii, Florin Barbu, se pare că Creditul Agricol se va lansa abia din 1 ianuarie 2024, urmând să se deruleze până în 31 iunie 2024.