Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, a prezentat într-o conferință de presă susținută la sediul MADR, Planul Național Strategic (PNS) pentru perioada 2023-2027, aprobat de Comisia Europeană.
Potrivit șefului de la Agricultură, au existat câteva direcții esențiale pe care s-au axat reprezentanții ministerului în negocierile cu reprezentanții Comisiei Europene și în elaborarea PNS. Una dintre acestea a fost convergența subvențiilor, adică apropierea, ca valoare, a subvențiilor pe care le primesc fermierii români, de cele pe care le primesc fermierii din alte state europene.
”România nu a fost de acord cu plafonarea subvențiilor. Toate structurile statului care au participat în structurile de decizie la nivel european au susținut acest element. A fost un punct de convergență în interesul țării, să nu plafonăm subvențiile. Al doilea a fost acela să fim atenți la convergență, adică să ne ducem cât mai aproape de nivelarea acestor subvenții, lucru pe care îl veți vedea”, a precizat Petre Daea.
Șeful MADR a mai subliniat faptul că PNS-ul cuprinde, în total, 89 de tipuri de intervenții, adică măsuri de sprijin pentru fermieri. Cea mai mare parte din bugetul alocat pentru perioada 2023-2027 se va duce pe plățile directe, care se vor realiza ca până acum, prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
”PNS-ul prevede 89 de tipuri de intervenții, incluzând 51 de intervenții prin FEGA și 38 de intervenții prin FEADR. (…) Bugetul se păstrează în aceiași piloni: Pilonul I – plățile directe și intervențiile sectoriale, și Pilonul II – măsurile de dezvoltare rurală. Din bugetul total de 15,8 miliarde de euro, 9,78 miliarde reprezintă plățile acestea pe suprafață”, a mai subliniat Daea.