Crescătorii de bovine au mai câștigat o bătălie: Comitetul de Monitorizare PAC 2023-2027 a selectat Asociația Crescătorilor de Bovine pentru Carne România (ACBCR) să facă parte din această structură. Astfel, membri ACBCR vor avea acces la informațiile privind implementarea Planului Național Strategic și posibilitatea de a participa, activ, la consultările privind redactarea ghidurilor pentru măsurilor de finanțare cu fonduri europene.
„În urma încheierii procesului de selecție pentru constituirea Comitetului de Monitorizare pentru Planul Strategic PAC 2023-2027 A.C.B.C.R. a îndeplinit toate criteriile de eligibilitate și de selecție și în acest sens a fost selectată în cadrul Comitetului de Monitorizare.
Considerăm că selectarea A.C.B.C.R. în această structură națională este o recunoaștere a eforturilor depuse în cei 11 ani de la înființare și vom putea reprezenta la cel mai înalt nivel interesele crescătorilor de bovine din România”, se arata pe pagina ACBCR .
Asociația Crescătorilor de Bovine pentru Carne din Romania a fost înființată în anul 2012 de un număr de 12 membrii fondatori. A.C.B.C.R..
Asociația a fost recunoscută de Autoritatea Competentă ca Societate de Ameliorare să desfășoare Programele de Ameliorare pentru rasele Charolaise și Limousine.
La sfârșitul anului trecut, A.C.B.C.R. împreună cu Asociatia Aberdeen Angus România solicita includerea bovinelor din rase specializate pentru producția de carne în cadrul măsurii de sprijin a sectorului bovin având în vedere situația de criză cauzată de creșterea necontrolată a prețurilor generată de războiul din Ucraina.
Obiectivele Asociația Crescătorilor de Bovine pentru Carne din Romania sunt următoarele:
- desfășurarea Programelor de Ameliorare aprobate în conformitate cu Reg. 1012/2016;
- efectuarea testării performanțelor producției de carne și lapte;
- dezvoltarea programului informatic de gestiune a Registrului Genealogic în vederea ameliorării raselor de carne Charolaise și Limousine;
- reprezentarea, promovarea şi apărarea drepturilor şi intereselor legitime ale membrilor, realizarea unui dialog permanent în relația cu Guvernul, M.A.D.R., cu autoritățile publice locale, cu celelalte organizații neguvernamentale naționale și internaționale, precum şi cu alte persoane fizice şi juridice din țară sau străinătate;
- organizarea și participarea la expoziții de profil și promovarea bovinelor din rasele Charolaise și Limousine;
- promovarea și apărarea imaginii proprii;
- desemnarea, în condițiile legii, de reprezentanți pentru dialog, negocieri şi propuneri privind proiecte legislative, participarea la alte tratative şi acorduri în relațiile cu autoritățile publice, precum şi cu celelalte organizații neguvernamentale și de dialog social constituite la nivel național şi al mass- media;
- alte acțiuni pentru ameliorarea genetică a efectivelor de animale, obținerea de reproducători masculi cu potențial genetic ridicat, obținerea de noi generații de animale valoaroase din punct de vedere genetic.