Cristian Chirteş, deputat: Ca multe alte domenii, după 1990 sistemul de irigații al României a suferit profund

432

Astăzi, în Parlamentul României s-a votat Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.79/2013 privind modificarea și completarea Legii îmbunătățirilor funciare nr.138/2004, pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.82/2011 privind unele măsuri de organizare a activității de îmbunătățiri funciare.

Deputatul Cristian Chirteș a declarat la dezbateri că: “Acest proiect de lege este unul deosebit de important pentru agricultura românească, în ceea ce înseamnă organizarea activității de îmbunătățiri funciare și în special a relației dintre Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare și federațiile și organizațiile de udători”.

El a adăugat că, de fapt, “ca și în multe alte domenii, după 1990 sistemul de irigații al României a suferit profund, iar numeroasele schimbări legislative în loc să mențină și să dezvolte, să modernizeze acest sistem, nu au făcut decât să distrugă, până la dispariție în unele locuri, aceste bunuri ale statului român.

Prin acest proiect de act normativ am încercat să clarificăm numeroasele blocaje în ceea ce înseamnă modalitățile de transmitere a infrastructurii de îmbunătățiri funciare aflate în domeniul privat al statului, către federațiile și organizațiile de udători, în sensul menținerii și dezvoltării infrastructurii secundare de irigații”.

În comunicatul trimis redacţiei alesul a mai precizat că prin acest act  s-a dorit crearea unui sistem competitiv și funcțional în ceea ce privește raportul de colaborare între utilizatorii infrastructurii de îmbunătățiri funciare și proprietarul și administratorii acestora.”