Care va fi criteriul principal al achizițiilor publice pentru produsele agroalimentare, în următorii doi ani

2
Autoritățile care atribuie contracte de achiziție publică ce au ca obiect produsele agroalimentare vor aplica criteriul cel mai bun raport calitate-preț, pentru o perioadă de doi ani, potrivit proiectului de Ordonanţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, publicat de Ministerul Finanțelor si citat de Agerpres.

„Ponderea stabilită (n.r pentru produsele agroalimentare)a factorului de evaluare privind calitatea va fi de 70% din punctajul total şi este compusă din: 50% pentru sub factorul „lanțul de aprovizionare” şi 20% pentru deținerea autorizației/înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranța alimentelor sau a certificatului fitosanitar sau a certificatului de origine, după caz, şi pentru respectarea legislației privind trasabilitatea produselor agroalimentare” se arată în documentul citat.

Lanțurile de aprovizionare cu produse agroalimentare înseamnă vânzarea de la un producător la un consumator prin implicarea unui număr cât mai redus de intermediari, se precizează în nota de fundamentare care însoțește proiectul.

„Conceptul este deja unul de succes în majoritatea țarilor din Uniunea Europeană şi, în ultima perioadă, se bucură de atenție sporită şi în România, atât în rândul fermierilor, cât şi al consumatorilor. Agricultura locală presupune obținerea de produse agricole şi alimentare cu scopul de a le vinde într-un areal suficient de apropiat de zona de cultură – este, de asemenea, un concept care promite să schimbe modul în care ne raportăm în prezent la obținerea hranei”, se arată în documentul citat.