CRIZA ALIMENTARĂ bate la ușile României! Specialiștii prevăd DEZASTRUL economic

3

Creșterile masive ale prețurilor de pe piața energiei, coroborate cu numeroși alți factori atât de natură externă, cât și internă, ar putea arunca România într-o criză alimentară în anii care urmează. Avertizarea a fost făcută în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” cu Ovidiu Ghinea, de către analistul economic Mircea Coșea.

Potrivit acestuia, momentul pe care îl parcurge România acum este unul dintre cele mai dificile de după Revoluție, iar lipsa de acțiune a autorităților nu va face decât să arunce în faliment din ce în ce mai multe afaceri românești.

”După părerea mea, momentul pe care îl parcurgem acum este unul dintre cele mai dificile din punct de vedere economic de după 1990. Sunt factori de natură externă pe care nu putem să-i controlăm și care au un impact extrem de negativ asupra economiei României, o economie nu suficient de modernizată și de adaptată la cerințele revoluției industriale, incapabilă să-și valorifice resursele.

Pe de altă parte, sunt factori interni care țin de structura economiei și de greșeli importante pe care decidenții politici le-au făcut de vreo doi ani și ceva încoace. Sigur, greșelile sunt de durată mai lungă, dar cele mai importante sunt cele care au apărut acum, odată cu pandemia.

Suntem în situația în care, în mod evident, structura economiei românești care este de tip manufacturier, în agricultură este incapabilă să prelucreze în țară cea mai mare a resurselor pe care le cultivăm. Această economie nu poate să suporte costurile foarte mari ale energiei. În costul produselor și serviciilor românești, aceste costuri energetice au ajuns nu numai să reducă dramatic competitivitatea la export, au ajuns să conducă la faliment sau la reducere de activitate în ultima lună la mai mult de 240.000 de întreprinderi mici și mijlocii. Asta înseamnă că suntem într-un moment în care economia cade”, a precizat Mircea Coșea la AGRO TV.

În acest context, analizele internaționale care prevăd o criză alimentară la nivel global vor deveni realitate și în România. Această criză alimentară nu se va manifesta însă prin lipsa efectivă a alimentelor, ci prin creșterea prețurilor, care va duce la dezechilibre majore în societate, avertizează specialistul.

”Pe cale de consecință, bugetul primește colectări mai puține, apar elemente de structură socială cum ar fi șomajul, cum ar fi anumite tensiuni sociale și, peste toate acestea, se adaugă și o prefață a unui fenomen foarte complicat care apare și va ajunge și în România, care se numește criza alimentară. (…) Problema este că toate analizele de prestigiu internaționale arată că acest deceniu va fi unul în care criza alimentară se va vedea din ce în ce mai puternic, nu din punct de vedere al lipsei de produse, ci din punct de vedere al creșterii prețurilor, ceea ce va duce la o creșterea a inegalităților. Populația se va împărți într-o populație mai bine hrănită și o populație mai puțin bine hrănită, cu consecințele de rigoare”, a mai spus Mircea Coșea.

În viziunea analistului, singura ieșire evidentă a României din impasul economic ar fi transformarea agriculturii într-un domeniu prioritar, pentru a profita de potențialul agricol pe care îl avem. Astfel, țara noastră ar putea transforma criza alimentară într-o oportunitate imensă, prin exportul de alimente care vor fi la mare căutare.

”Sunt vreo 13 ani de zile de când am început să scriu la diferite guverne niște materiale prin care propun o rezolvare parțială a problemelor structurale ale României. Transformarea agriculturii într-o ramură prioritară; cele mai importante resurse pe care România le are sunt resursele agricole, nu cele minerale, nici cele energetice, nici resursele de forță de muncă. România este între primele șase, chiar între primele patru țări din Europa din punct de vedere al potențialului agricol. Deci avem dreptul să zicem că agricultura trebuie să fie o ramură prioritară, pentru că ea poate produce mult mai mult decât produce acum.

Pe de altă parte, criza aceasta alimentară de care vorbeam poate să transforme România într-un exportator principal de produse agricole. La acea dată, cei care vor avea alimente de exportat vor concura cu cei care au petrol de exportat. Va fi o marfă foarte scumpă și foarte bine privită”, a mai subliniat Mircea Coșea.