Criza grâului din Ucraina, un avantaj pentru România

495

Exporturile din țara vecină vor scădea din cauza secetei.

Potrivit Bloomberg, România și Rusia vor fi țările ce vor fi avantajate de faptul că Ucraina va avea exporturi cu 23% anul acesta față de 2015. Anul trecut, Ucraina a exportat o cantitate record de grâu, de 16,9 milioane de tone, potrivit firmei de analiză a pieței UkrAgroConsult.

Țara vecină a avut parte de secetă în perioadă în care s-au făcut însămânțările la greu, însă iarnă cu temperaturi ceva mai ridicate decât în mod obișnuit și primăvară cu multe precipitații au mai salvat situația din agricultura Ucrainei.  Exporturile mai mici ale Ucrainei vor avantaja alte state europene, precum România, dar și Rusia, consideră Laure Guinet, analist la traderul ED&F Mân Holdings. Rusia își va mări probabil livrările de grâu cu 10% în acest sezon, analiștii anticipând că producția tării va urmă la un nivel record.

Cei mai importanți clienți ai Ucrainei au fost în sezonul trecut Egiptul și Thailanda, a spus Liza Malisko, analist la UkrAgroConsult. Ucraina a asigurat un sfert din necesarul de grâu din Coreea de Sud, mare parte pentru furaje, în anul încheiat în iunie. Chiar dacă exporturile de grâu ale Ucrainei vor scădea, vor fi totuși pe locul al doilea, potrivit datelor UkrAgroConsult. Astfel, UkrAgroConsult anticipează că Ucraina va exportă în acest sezon 14 milioane de tone de grâu, ProAgro estimează 11,6 milioane-11,8 milioane, iar ED&F Mân 13,5 milioane de tone.