Criză pe piața grâului! Cât a ajuns prețul azi în Portul Constanța

21

Cererea de marfă pe piața grâului există în continuare în bazinul Mării Negre, însă România și-a cam epuizat resursele din acest punct de vedere. Deși prețul grâului a crescut în ultimele săptămâni, exportatorii din Portul Constanța nu mai găsesc marfă pe piața românească pentru a-și acoperi contractele.

”Piața are o lipsă flagrantă de lichiditate, adică nu mai există suficientă marfă pentru a fi vândută. La grâu ne-am făcut lecțiile ca la carte în sezonul 2023-2024, am vândut, iar astăzi avem o lipsă de grâu în Portul Constanța. Mai sunt doi-trei exportatori care au un necesar de acoperire și nu reușesc să-l acceseze”, a explicat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, pentru AGRO TV.

Potrivit specialistului, prețul grâului a ajuns zilele acestea în Portul Constanța la o valoare de 205 euro/tonă.

”Prețul grâului în Portul Constanța a ajuns undeva în jurul valorii de 205-207 euro/tonă și chiar și așa nu se găsește marfă. Mai mult decât atât, nu se găsește marfă calitativă, chiar dacă mai sunt loturi de grâu. Avem foarte multe exemple din piața noastră unde foarte mulți procesatori nu reușesc să acceseze calitate”, a precizat Cezar Gheorghe în emisiunea ”Agricultura Modernă”.