Cu cât au scăzut prețul grâului și prețul porumbului în Portul Constanța AZI

2

Prețul grâului și prețul porumbului au scăzut semnificativ în Portul Constanța față de săptămânile trecute, urmărind trendul de pe bursele internaționale de mărfuri agricole.

Potrivit analiștilor, aceste scăderi vin ca urmare a mai multor factori, unii de natură pur economică, alții legați de situația geopolitică sau de starea culturilor de la momentul actual. În ceea ce privește grâul, prețul a scăzut în ultima săptămână cu aproximativ 5 euro/tonă în Portul Constanța.

”Grâul în aceste zile nu este cotat foarte bine și nu indică o stare de sănătate foarte puternică, dar Rusia nu a intrat încă în piață. Totul va fi cauționat și de factorul geopolitic, pentru că Rusia și Ucraina își ”împart” rachete între ei, iar acest lucru ar putea duce la multe convulsii în bazinul Mării Negre. Pentru perioada în care ne aflăm, grâul are un potențial de 208-210 euro/tonă în Portul Constanța”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piața cerealelor, la Digi24.

Porumbul a avut un traseu descendent similar, din cauza faptului că recoltele viitoare din Brazilia și Argentina se anunță a fi excelente.

”La porumb, acea platformă începe să se dezmembreze ușor din cauza Americii de Sud, care primește precipitații din belșug, astfel că recolta viitoare de porumb începe să arate foarte bine. Porumbul începe să scadă în indicații și va avea o presiune foarte mare în ceea ce privește prețul.  Constanța prețuiește porumbul la un nivel între 178-180 euro/tonă în această perioadă”, a mai explicat Cezar Gheorghe.