CU CAT SE VOR SCUMPI MIEII DE PASTE ANUL ACESTA

693

Cu Pastele decalat in acest an, pe data de 8 Aprilie, mai devreme decat in mod obisnuit si din cauza vremii reci, care poate  face ca numarul mieilor care ating  greutatea minima pentru livrare, de aproximativ 8kg, pana la Paste,  crescatorii de oi se asteapta la un pret  mai bun pe kilogramul in viu, de circa 12-13 lei.  Estimand ca solicitarile  vor fi mai mari decat oferta dar  adaugand si un coeficient al inflatiei si costurile mai ridicate de intretinere, anunturile postate deja in mediul online, releva si ele un pret ceva mai crescut decat in anii anteriori. 

Presedintele Asociatiei Crescatorilor de ovine Corbii de Piatra din judetul Arges, Ion Savescu, spune ca preturile medii cu care crescatorii isi vor vinde mieii va fi de circa 12-13 lei/kg in viu. „Cred ca in jurul acestui pret vor reusi crescatorii sa isi vanda mieii, un pret usor mai mare sa spunem fata de anul trecut, avand in vedere inflatia. Sub pretul de 10-11 lei aproape ca nu mai ai rentabilitate”, a declarat Ion Savescu.

Preturile, totusi, nu difera foarte mult la nivel national, situandu-se intre 11-13 lei/kg, in functie de greutatea mieilor si regiunea de provenienta.  Unul dintre cele mai ridicate preturi, de 14 lei/kg,  este cerut de un hunedorean. S-ar putea insa, asa cum se estimeaza, ca pana la Paste sa  ajunga la acest nivel de pret si alti oieri.

Dumitru Bija, reprezentant al asociatiei crescatorilor de ovine si caprine “Miorita Bihoreana” vorbeste despre competitivitatea oierilor romani si precizeaza : ,,Nu este vina statului ca oierii romani nu sunt competitivi pe piata. Pana la urma e o economie de piata si daca strainii vin cu marfa mai ieftina, cumparatorii prefera marfa lor. Noi, crescatorii suntem de vina pentru ca de atatia ani nu am reusit sa ne organizam, sa ne infiintam ca o forma de cooperare. Daca am fi uniti intr-o organizatie mare, am fi mult mai puternici si noi am fi cei care dicteaza preturile pe piata’’, mai spune Dumitru Bija.