Cu ce agendă merge ministrul Florin Barbu la Consiliul Agricultură și Pescuit de la Bruxelles

4

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, participă, luni 26 februarie 2024, la Consiliul Agricultură și Pescuit, ce are loc la Bruxelles.

Potrivit unui comunicat al MinisteruluiAgriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), între punctele importante de pe ordinea de zi se vor afla aspecte deosebit de relevante pentru producătorii agricoli din ţara noastră, astfel:  propunerile de simplificare din partea Comisiei Europene ce vizează reducerea poverilor pentru fermierii din UE, aspecte privind Politica Agricolă Comună 2023-2027 şi strategia „De la fermă la consumator“. Pe baza informațiilor din partea președinției belgiene și a Comisiei Europene, miniștrii vor desfășura un schimb de opinii cu privire la modalitățile de asigurare a unor răspunsuri structurale și rapide la criza actuală cu care se confruntă sectorul agricol.

La rubrica „Diverse” de pe ordinea de zi, președinția va oferi informații cu privire la conferința ministerială intitulată „Biosecuritatea și vaccinarea: instrumente-cheie pentru prevenirea, controlul și eradicarea bolilor animalelor”, care a avut loc la Bruxelles la 24 ianuarie 2024.

În plus, delegația daneză va furniza informații cu privire la măsurile unilaterale de gestionare a pescuitului introduse de Regatul Unit, în timp ce Comisia va furniza miniștrilor informații cu privire la utilizarea sistemului CATCH digital.

Tot în cadrul rubricii „Diverse” de pe ordinea de zi, delegaţia română va oferi Comisiei o informare cu privire la GAEC 7 și 8, membrii delegaţiei italiene vor prezenta aspecte privind agricultura, PAC și suveranitatea alimentară, iar reprezentanţii Slovaciei vor face referire la provocările cu care se confruntă fermierii şi vor expune solicitările agricultorilor pentru un sector agricol competitiv și rezistent.