Home Agricultura Cu ce se laudă Cioloş că a făcut pentru agricultură

Cu ce se laudă Cioloş că a făcut pentru agricultură

775 views

Viitorul fost premier se mândrește cu faptul că a mărit suma alocată de la bugetul de stat către cei din sectorul agricol.

Dacian Ciolos a avut parte de un mandat lung de un an de zile în fruntea Guvernului. Nu este deloc străin de agricultură sau față de administrația centrală. A fost ministrul al agriculturii, a fost și comisar european pe probleme de agricultură, dar a și crescut la țară.

La finalul șederii sale la Palatul Victoria, tehnocratul și-a făcut bilanțul, ocazie cu care a dorit să scoată în evidenâţă și măsurile pe care echipa sa le-a luat spre dezvoltarea agriculturii.

Pasajul dedicat sectorului agricol și mediului rural se întinde pe trei pagini și începe cu titlul “Mai simplu și mai multe fonduri pentru agricultori”, iar agropress.ro vi-l prezintă integral.

……………………………………………………………………………..

Peste 3,5 miliarde euro au ajuns în conturile agricultorilor din fonduri UE și naționale în perioada noiembrie 2015 – noiembrie 2016 (plăţi directe, proiecte pe Programul național de Dezvoltare Rurală – PNDR-finanțate din bugetul UE și subvenții acordate din bugetul național).

Plata subvențiilor pentru agricultori

Din cauza gestionării ineficiențe a unui contract de software de 35 de milioane de euro, fostul guvern nu a reușit din 2014 până la sfârșitul lui 2015 să creeze sistemul IT pentru plata subvențiilor și modulele necesare pentru diferitele tipuri de subvenții. Sistemul a fost practic creat începând cu luna ianuarie 2016. Dezvoltatorii software și angajații Agenției pentru Plăţi și Intervenție în Agricultură (APIA) au reușit crearea sistemului în câteva luni. Din păcate, acest lucru a dus la întârzieri în plata subvenților aferente anului 2015.

Totalul de plăţi directe APIA pe Campania 2015: peste 1,53 miliarde euro, 96% din totalul alocat României (de 1,59 miliarde euro). Diferența de 4% este cauzată de erori identificate în procesul de verificare al cererilor (control administrativ și control pe teren).

Au fost acordate și plătile în avans pentru Campania 2016: peste 647 milioane euro (pentru 656.000 fermieri).

Investiții în agricultură sprijinite în cadrul PNDR

Proiecte PNDR 2014 – 2020 în 2016: peste 20.700 de proiecte depuse. Au fost semnate contracte pentru mai mult de 3.900 dintre acestea.

S-au simplificat substanțial și documentele necesare solicitării de plăţi precum și procedurile pentru proiectele de dezvoltare rurală.

S-au făcut plăţi pe proiecte în valoare de 646 milioane euro în 2016, la care se adaugă 475 milioane euro din decembrie 2015.

Rambursări de la Comisia Europeană în 2016: 556,1 milioane euro.

Așadar, rata absorbției pentru PNDR este de circa 13,5% (plăţi + rambursări + prefinantare), deși suntem la început de program.

Am demarat adaptarea PNDR, dar și a legislației naționale și am inițiat în acest an măsuri:

– Pentru stimularea asocierii producătorilor: 10,5 milioane euro alocate în 2016

– Pentru ținerii fermieri și ferme mici: mai puține restricții și condiții, peste 260 milioane euro alocate în 2016
-Cuplate cu Programul Capital Uman: pentru activare mai puternică a Grupurilor de  Acțiune Locală; pentru practică plătită în sectorul agro-alimentar

-Pentru definirea și sprijinirea fermelor de familie
Mai accesibile fermelor mici în domeniul eco-și agro turism.

TVA redus la 9% pentru materie primă și lucrări agricole

În sprijinul producătorilor agricoli: de la 1 august, am scăzut TVA la 9% pentru lucrări agricole, pentru materia primă necesară lucrărilor agricole și pentru prestarea de servicii specifice lucrărilor agricole și întreținerii culturilor agricole.

Astfel, sunt stimulate lucrări agricole de calitate și, deci, creșterea productivitătii în agricultură. Sunt scoase la lumină anumite servicii care se prestează în agricultură și care, în unele cazuri, acum se realizează la negru.

Mecanism TVA mai simplu pentru agricultori

Începând cu 1 ianuarie 2017 se introduce regimul special pentru agricultori, persoane fizice, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale care efectuează activităti/servicii agricole și care, în prezent, întâmpină dificultăti în aplicarea regimului normal de TVA. Regimul special pentru agricultori îi degrevează pe aceștia de cele mai multe sarcini administrative, cum ar fi: ținerea de evidente, depunerea decontului de TVA, cu excepția emiterii de facturi și a sarcinilor care derivă din efectuarea de operațiuni intracomunitare, pentru care Directiva TVA impune luarea tuturor măsurilor pentru asigurarea functionării corecte a regimului tranzitoriu la nivelul Uniunii Europene.

Motivație și avantaje: propusă ca urmare a dificultătilor majore ale agricultorilor în aplicarea regimului normal de TVA. Pentru livrările de produse agricole/serviciile agricole, agricultorii nu vor avea obligațiile ce revin celor care aplică regimul normal de TVA, respectiv: să se înregistreze în scopuri de TVA după depăsirea plafonului de scutire de 220.000 lei, să colecteze TVA, emită facturi, să ţină jurnale de vânzare/cumpărare sau alte evidente în scopuri de TVA, să depună decontul de  TVA, etc.

Beneficiari: agricultorii (persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale) care realizează activităti de producție agricolă și servicii agricole.

Alte facilităti și simplificări pentru sectoarele agricole

Zootehnie:  ajutoare de stat pentru achiziția de animale de rasă din speciile ovine, bovine și porcine  sprijin național și european pentru sectoarele laptelui și cărnii de porc, afectate de criză
deschiderea piețelor pentru exportul de ovine vii în tări arabe; bovine și carne de vită în  Turcia; porci vii în UE, după 9 ani de la aderare.

Viticultură:  susținerea financiară a grupurilor/cooperativelor agricole de producători care dețin și exploatează plantații viticole cu soiuri nobile  simplificarea măsurilor Programului Național de sprijin al României  certificarea vinurilor varietale.

Sectorul legume–fructe:  au fost stabilite condițiile de recunoaștere a organizațiilor de producători și a grupurilor de producători recunoscute preliminar  a fost aprobat sprijinul financiar excepțional cu caracter temporar care se acordă producătorilor agricoli din sectorul fructe și legume.

Industrie alimentară:  a fost reglementată activitatea Agenției Zonei Montane și implementarea politicii de calitate a UE referitoare la denumirea facultativă de calitate produs montan  „Telemeaua de Ibănesti” și „Salamul de Sibiu” au fost recunoscute și protejate la nivelul UE că produs cu denumire de origine protejată (DOP), respectiv, produs cu denumirea de indicație geografică (IGP); se află în analiză dosarele produselor „Novac afumat din Țara Barsei”, „Carnati de Plescoi”, „Scrumbie de Dunăre afumată”.

MADR a eliberat 60 de atestate pentru produse tradiționale și 39 de atestate pentru produse obținute conform rețetelor consacrate românești.

Refacerea infrastructurii de irigații

Guvernul a aprobat Programul Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații din România (PNI). Acesta vizează o suprafată de circa 1,8 milioane hectare. Programul trebuie derulat etapizat pană în 2020, sumă necesară fiind de 1 miliard euro.

Accelerarea cadastrării terenurilor

Prin modificările aduse legislației de cadastru și intrate în vigoare în iunie 2016 am asigurat finanțarea de către ANCPI a lucrărilor pentru înregistrarea sistematică a terenurilor agricole din extravilan, și pe cale de excepție, a celor din intravilan.

Rezultate: aproximativ 1.300 de localităti au început lucrările de cadastru general, bugetul total alocat pentru finanțare este de 433 milioane lei.