CU SABARUL PE CAMP, S-A AJUNS LA O SUPRAFATA DE 1,2 MILIOANE DE HECTARE IRIGATE

358

Dupa 12 ani in care nu a functionat, s-a pornit astazi și stația de pompare SPA Jilava, din cadrul Amenajării Berceni-Vidra-Frumusani având o suprafață deservită de 9833 ha, din care: 7300 ha in județul Ilfov, 1822 ha in județul Giurgiu, 711 ha in județul Călărași.
Canalul de aducțiune, in lungime de 26 km, a fost curățat si acum este funcțional.

Prezent la evenimentul de  marţi, de la Jilava, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea a declarat: “Este o activitate continuă pentru a repune sistemul de irigaţii în funcţiune. Am fost peste tot în ţară – am fost la Iaşi, la Botoşani, am fost la Galaţi, la Brăila, peste tot şi ne vom duce peste tot unde avem graficul de execuţie a lucrărilor, cum este cazul aici şi cum va fi cazul săptămâna viitoare în altă parte. Lăsăm să fie o surpriză pentru dvs. Este o surpriză plăcută, pentru că punem în mişcare un sistem de irigaţii unde uitarea se cuibărise, iar dezordinea se instalase. Aţi putut vedea aici ce dezastru a fost la această staţie. Am venit aici cu domnul director general (Florin Barbu, director general al ANIF – n. r.) în februarie şi am văzut această staţie. Am fost şi la punctul de alimentare. Era dezastru. Dacă nu a funcţionat de 12 ani de zile, zidurile erau dărâmate, pompele erau ruginite, înţepenite, canalul acesta era pur şi simplu colmatat, nu mai era canal. A trebuit să refacă secţiunea de scurgere, să o cureţe ca să poată să vină apa aici, plus că la punctul acela de la Sabar, de alimentare, a trebuit să facă lucrări hidrotehnice”.

Alimentarea cu apă a staţiei de bază SPA Jilava se face gravitaţional de pe pe canalul Sabar. Staţia are în componenţă 5 agregate de pompare, cu o putere instalată de 1.600 KW şi un debit instalat de 6.530 mc/s.

Facand un bilant al progreselor facute in sistemele de irigatie, Petre Daea  arata ca la aceasta data, s-a ajuns la o suprafata de  1,2 milioane hectare irigate.

“Ne aflăm într-un loc fericit azi, pentru că se construieşte în România. Avem  47 de amenajări din cele 48 la care au fost pornite investiţiile, celelalte sunt în faze de pregătire a investiţiilor respective, în aşa fel încât toate cele 86 de amenajări pentru irigaţii să fie funcţionale în 2020. Am ajuns la 1,2 milioane hectare la această dată, continuăm şi vom continua şi la iarnă. Continuăm în alte zone ale ţării, o să vedeţi şi o să vă chemăm peste câteva zile, sper peste 20 de zile, cam aşa este graficul, dacă mintea mă ajută acum, la această oră şi memoria îmi desenează traseul activităţii mele, până când se declanşează practic operaţiunea de punere în funcţiune a unei staţii foarte importante, care avea termen de punere în funcţiune în anul 2019. Iată că o facem cu un an mai devreme! Sunt lucrări importante peste tot în ţară şi se execută în etapa stabilită de fiecare”, a mentionat Daea.