Cu tot cu utilaj agricol la spital! Sfaturile experților pentru prevenirea accidentelor în fermă

3
Cu tot cu utilaj agricol la spital! Sfaturile experților pentru prevenirea accidentelor în fermă

Un utilaj agricol i-a provocat unui clujean traumatisme extrem de grave la nivelul ambelor membre inferioare. Asta au constatat membrii echipajului SMURD care au trebuit să intervină la un accident petrecut pe raza Municipiului Cluj-Napoca.

Un bărbat de 50 de ani a fost găsit imobilizat lângă utilaj agricol, după ce acesta a suferit un accident, iar picioarele sale au fost prinse în elemente agregatului, vineri, 5 martie 2021.

Din cauza rănilor, dar mai ales a avariilor înregistrate la utilaj, victima a fost transportată la spital cu tot cu părți din agregatul în cauză.

„Două autospeciale și un echipaj SMURD au intervenit, în jurul orei 12:40, pentru a salva un bărbat ale cărui picioare au fost prinse într-un utilaj agricol, în timp ce acesta desfășura activități agricole într-o gospodărie situată pe str. Oașului din municipiul Cluj-Napoca. Pompierii au găsit bărbatul, în vârstă de circa 50 de ani, cu traumatisme extrem de grave la nivelul ambelor membre inferioare, în stare de conștiență și cooperant.

Astfel, au acționat imediat pentru eliberarea bărbatului din priza realizată între angrenajele utilajului prin tăierea elementelor metalice ale utilajului agricol și predarea acestuia echipajului SMURD. Ulterior victima a fost stabilizată și sedată, iar apoi a fost transportat cu o parte din utilajul agricol la Unitatea de Primiri Urgențe, astfel încât să poată fi scoase celelalte elemente din utilajul agricol prin proceduri chirurgicale și să-i fie acordate îngrijiri de specialitate”, se menționează într-o informare a angajaților MAI.

Cinci măsuri de siguranță pentru protecția operatorilor de utilaje agricole

Potrivit celor de la Utilben, în fiecare an, 1 din 10 agricultori cad victime ale accidentelor generate de utilaje.

„Este o statistică mondială care ar trebui să pună pe gânduri orice persoană care are de-a face cu echipamente grele”, scrie sursa citată.

De asemenea, mai scriu experții citați, alți agricultori sunt răniți în urma muncii în ferme, la câmp sau în alte împrejurări similare.

„De altfel, acestea sunt doar statisticile raportate, statisticile oficiale”, au adăugat specialiștii. „Majoritatea victimelor nu merg la spital și se tratează acasă. Nu de puține ori, aceste accidente agricole se soldează cu decese, așa că respectarea unor măsuri de siguranță este vitală!”

Pe site-ul său, dealerul de utilaje prezintă cinci măsuri menite să-i țină în siguranță atât pe operatorii de utilaje agricole, dar și pe apropiați.

– citește manualul de instrucțiuni! Fie că vorbim de un tractor sau de un implement, trebuie să citești manualul de instrucțiuni înainte de a pune echipamentul respectiv la treabă. Acest manual va include, obligatoriu, sfaturi de siguranță specifice produsului respectiv. Chiar dacă ai folosit echipamente similare, asta nu înseamnă că nu trebuie să te familiarizezi cu un utilaj sau atașament nou. Nimeni nu s-a născut învățat și, chiar dacă pare o pierdere de timp, manualul de instrucțiuni îți va furniza poate niște informații la ca nici nu te gândeai. Încearcă!;

– menține echipamentele în stare bună! Utilajele sau atașamentele agricole care nu trec printr-un proces periodic de mentenanță, pot fi periculoase. Verifică atent orice echipament agricol înainte de a-l pune la treabă. Curățarea, lubrifierea și verificarea fluidelor sunt extrem de importante pentru menținerea utilajelor și atașamentelor în stare bună. Pe lângă un grad sporit de siguranță în muncă, un utilaj bine întreținut are și o valoare de revânzare mai bună. Totodată, un utilaj îngrijit se va defecta mai rar sau deloc. Așadar, ai doar de câștigat!;

– folosește unealta potrivită pentru sarcina potrivită! Nu fi tentat să folosești unelte sau accesorii agricole care nu sunt construite pentru genul de lucrare pe care trebuie să o faci. Folosirea improprie a instrumentelor de lucru poate duce la deteriorarea acestora sau la rănirea celor care le folosesc. Dacă alegi scula potrivită pentru munca potrivită, îți vei termina treaba mai repede și vei fi și mai eficient. Știm, românul s-a născut meșter și îi place să improvizeze. Dar, noi te sfătuim să nu cazi în această capcană și să faci lucrurile ca la carte!

– poartă echipament de protecție! Nu doar în țara noastră, această regulă de siguranță este adesea trecută cu vederea. Scuzele sunt multiple. Ba că echipamentul de protecție este incomod, ba că îți îngreunează munca, ba că este considerat inutil. Dar nu este deloc așa. Echipamentul și instrumentele de protecție îți pot salva viața;

Haine speciale, ochelari și căști de protecție, mănuși și bocanci cu bombeu metalic. Sunt doar câteva dintre produsele care trebuie purtate atunci când folosești o drujbă sau alte unelte agricole ce îți pot pune sănătatea sau chiar viața în pericol. Atunci când operezi un utilaj, atenție la ținută. Să nu fii îmbrăcat în haine largi, care să se agațe sau să se prindă între mecanismele aflate în mișcare. De asemenea, șireturile să fie întotdeauna bine legate;

– cere ajutor! Echipamentele agricole mici nu necesită mai mult decât un operator și te poți descurca singur cu ele fără probleme. Totuși, când vine vorba de utilaje masive sau atașamente de mari dimensiuni, este indicat să ai un ajutor în preajmă. Nu risca o accidentare doar pentru că nu ai apelat la cineva care să îți facă munca mai ușoară.

Ce spun avocații specializați în accidente de muncă în sectorul agricol

Britanicii de la Osbornes Law, care se ocupă cu siguranța în munca agricolă din Marea Britanie, a publicat în 2020 o informare în limba română.

Conform postării, agricultura și munca la fermă sunt considerate în mare măsură printre cele mai periculoase ocupații, iar obligațiile privind sănătatea și siguranța ar trebui să fie o prioritate pentru toți cei implicați în această industrie.

„Această muncă poate fi dificilă și periculoasă, în aer liber și pe vreme rea. Accidentele agricole duc adesea la vătămări grave și care schimbă viața”, scriu cei de la casa de avocatură.

Mai des, vătămările într-o fermă agricolă pot fi cauzate de: animale periculoase, utilaje grele, tractoare, remorci și alte vehicule agricole, căderi de la înălțime sau leziuni provocate de obiecte căzute de la înălțime, expunere la substanțe periculoase, cum ar fi substanțe chimice și pesticide. Accidentele sunt cauzate de o pregătire necorespunzătoare, de o utilizare necorespunzătoare a utilajelor sau de lipsa echipamentelor de siguranță adecvate.

Sursă foto: ISU (caracter ilustrativ)