Home Viata la tara Culegătorii de fructe din zona Dornelor, avertizați în privința vandalizării panourilor și...

Culegătorii de fructe din zona Dornelor, avertizați în privința vandalizării panourilor și a săgeților indicatoare de pe traseele turistice

1,005 views

Culegătorii de fructe de pădure din zona Dornelor au fost avertizați în privința vandalizării panourilor și a săgeților indicatoare pe trasee turistice din masivul Giumalău după ce salvamontiștii au identificat astfel de distrugeri în perimetrul respectiv, a declarat presei, luni, primarul municipiului Vatra Dornei, Ilie Boncheș.

Potrivit sursei citate, în perioada 24 — 31 iulie, salvamontiștii s-au aflat pe traseele montane din Țara Dornelor pentru identificarea zonelor vandalizate de culegătorii de fructe de pădure și au identificat astfel de distrugeri, fapt ce îngreunează accesibilitatea la traseele turistice în zonă.

”Este o situație cu care salvamontiștii se confruntă an de an, în această perioadă. Este păcat că eforturile depuse de salvamontiști de a menține funcționale și accesibile traseele turistice sunt zădărnicite de acești vandali care, în sezonul estival, inundă pur și simplu zonele alpine. Ultimele distrugeri au avut loc în masivul Giumalău, fiind afectate câteva panouri și săgeți indicatoare. După ce au fost smulse de pe stâlpi, culegătorii de fructe de pădure, văzând că nu sunt din fier, le-au abandonat pe teren”, a spus primarul.

Totodată, el a precizat că, pe 31 iulie, patrula salvamont s-a deplasat în zona Cabanei Giumalău la primele ore ale dimineții pentru a ”întâmpina” grupurile de culegători, pentru a le aduce la cunoștință importanța păstrării intacte a marcajelor și a indicatoarelor turistice, dar și riscurile la care se expun în cazul în care vor fi prinși asupra faptului.

Ilie Boncheș a spus că, în perioada următoare, salvamontiștii vor patrula prin sondaj zonele respective și vor distribui la centrele de colectare a fructelor de pădure instrucțiuni specifice de comportament în zona montană.

De asemenea, edilul a solicitat și turiștilor să dea dovadă de simț civic și să semnaleze din timp dacă sesizează fapte antisociale în zona montană.

”Apelul se poate face prin 112 sau direct către Dispeceratul Național Salvamont 0 — salvamont la numărul 0725826668”, a mai precizat primarul municipiului Vatra Dorna.