Cultivatorii de flori plusează și merg pe certificarea calității. „Tuberoza de Hoghilag” ar putea fi protejată

1

În fiecare colț de țară, românii se mândresc cu produsele specifice locului. De la animale, rețete, până la flori și plante unice, cei care le dețin își doresc recunoașterea meritelor. Acordarea „indicației geografice” pentru denumirile produselor este certificarea supremă si se acordă doar dacă subiectul are o legătură specifică cu locul în care este fabricat. Este și cazul horticultorilor transilvăneni.

“Tuberoza de Hoghilag” – Indicație Geografică Protejată este un proiect serios al unei comunități de pe colinele Transilvaniei, în nordul județului Sibiu, comuna Hoghilag. Primarul comunei, Nicu Lazăr a înțeles ce oportunități poate aduce comunității înregistrarea pe o schemă de calitate a frumoasei “Tuberoze de Hoghilag”. În momentul de față, echipa de lucru pregătește documentația proiectului pentru a fi depus la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, iar cultivatorii de flori așteaptă cu nerăbdare un deznodământ.
 
Elena Zoica, un model de antreprenor din comuna Borș, județul Bihor, este un horticultor de succes. A preluat din pasiune o afacere de familie și a evoluat, astfel încât de la un solar de 100 metri pătrați, acum deține la o seră modernă de un hectar. În multitudinea de soiuri pe care le cultivă, Mușcata de Sântion ocupă un loc aparte, întrucât reprezintă tradiție, suflet, pasiune.
De aceea, vrea ca Mușcata de Sântion sa fie produsul premium al serei pe care o deține și să fie promovată asa cum merită, a dezvăluit pentru Agro TV inginer Ionuț Diaconeasa, consultant Indicații Geografice și Fonduri Europene.