Cultura de rapiță pare a fi un eșec total, anul acesta, pentru mulți fermieri din zona de sud a țării. Foarte multe din suprafețele însămânțate în toamna anului trecut au fost întoarse din cauza gradului de răsărire scăzut.
Fermierul Ionuț Olteanu, spre exemplu, care lucrează în jur de 14.000 de hectare de teren în sudul țării, a întors 2.500 de hectare de rapiță anul acesta. Suprafața respectivă a fost reînsămânțată cu porumb în această primăvară, după o erbicidare totală și fără alte lucrări ale solului.
”Din 3.500 de hectare însămânțate cu rapiță, am rămas cu 1.000 de hectare; 2.500 de hectare au fost întoarse. Am pus în loc porumb, pentru că trecem și la no till. Este un pariu al meu, am fost și am vizitat acest sistem de cultură în Bulgaria, am văzut că acolo sunt rezultate cu aceeași apă pe care o avem și noi. Merg săptămâna viitoare în America pentru a-mi perfecționa cunoștințele și, de asemenea, vreau să fac și o vizită în Argentina pe același subiect”, a precizat Ionuț Olteanu pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Și fermierul Marian Popa a întors întreaga suprafață de rapiță pe care o cultivase în fermă în toamna anului 2023. Pentru reînsămânțare, fermierul din Teleorman a optat pentru floarea soarelui.
”Eu am avut o suprafață de 330 de hectare de rapiță, din totalul fermei de 1.500 de hectare. Întoarsă în totalitate. Nu am făcut nicio lucrare, am dat o erbicidare totală pentru buruieni și câte o plantă de rapiță ici-colo, și am semănat floarea soarelui. A răsărit cultura și sunt mulțumit din acest punct de vedere”, a subliniat Marian Popa.