Culturile de cartofi sunt tot mai putine

592

Suprafața cultivată cu cartofi în județul Brașov a scăzut foarte mult în ultimii ani, de la 25.000 de hectare în anii ’90, la 4.100 de hectare în prezent, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Direcției Agricole județene, Georgeta Ujupan.

“Motive sunt mai multe. Oricum piața este plină de cartofi, atât din producția internă, cât și din import. Prețurile cu care producătorii reușesc să vândă un kilogram de cartofi sunt și ele foarte scăzute, de la 20 de bani, până la 40 de bani, spun fermierii. Anul trecut prețul cu care producătorii au vândut cartofii a ajuns și de 80 de bani pe kg. Apoi fermierii se orientează și cultivă ceea ce piața cere. Au apărut suprafețe mari cultivate cu rapiță, care se vinde repede și are un preț bun, diverse soiuri de arbuști fructiferi, alte culturi care au căutare pe piața europeană. Oamenii sunt supărați că muncesc un an și în final aproape că nu-și recuperează banii investiți. Fermierii vorbesc deja că anul viitor suprafața cultivată cu cartofi în județul Brașov ar putea ajunge la 1.000 de ha”, a explicat directorul Direcției Agricole Brașov.

Referitor la producția de cartofi obținută la ha în acest an, aceasta se situează între 60 de tone/ha, la marii fermieri din zona Codlea și între 20-23 tone/ha la micii fermieri. Din cele 4.100 de ha au fost recoltate peste 2.000 de ha urmând ca la sfârșitul lunii septembrie întreaga suprafață să fie recoltată. Prețul de vânzare a unui kg de cartofi în piețele Brașovului este cuprins între 1,2 lei-1,5 lei, în funcție de calitate și soi.

Sursa citată a adăugat că și suprafața cultivată cu cartofi de sămânță de către Institutul Național de Cercetare a Cartofului și Sfeclei de Zahăr de la Brașov a ajuns la 200 de ha, și aici scăderea fiind considerabilă.

“Există pe piață cantități suficiente de cartof pentru sămânță. O mare parte provine din import, ca și în cazul cartofilor pentru consum, iar cantitățile cumpărate de fermieri nu mai sunt mari”, a spus Georgeta Ujupan.

Situația la suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr este mai bună, fiind cultivate în 2017 3.300 de ha. “Faptul că există fabrica de zahăr la Bod, care procesează întreaga cantitate însămânțată, cultivatorii sunt ajutați cu sămânță, s-au constituit în asociații, au utilajele necesare, a făcut ca suprafața să se mențină în fiecare an”, a punctat directorul Direcției Agricole Brașov.

Până în anul 1990, județul Brașov era cunoscut ca unul dintre marii cultivatori de cartofi din țară, alături de județele Covasna, Harghita, Suceava.