Fondurile europene sunt la mare căutare în rândul fermierilor români, pentru că accesarea acestora aduce multe oportunități de dezvoltare a afacerilor din agricultură. Totuși, în unele cazuri, aceste oportunități se pot transforma în adevărate coșmaruri.
Alin Luculeasa, tânăr fermier din județul Vaslui, a ajuns în pragul falimentului după ce a accesat o linie de finanțare pentru modernizarea fermei. Acesta a depus un proiect la AFIR, a fost declarat eligibil, a semnat contractul de finanțare și s-a apucat de treabă. Primul pas a fost un credit de 300.000 de euro care să-i permită să-și cumpere utilajele de care avea nevoie în fermă, iar de aici, lucrurile au luat o întorsătură neașteptată.
”În 2021 am accesat un proiect european pe măsura 4.1, modernizarea fermei pentru tineri fermieri. Mi s-a aprobat acest proiect, am devenit finanțabil după 15 luni și am reușit să fac un credit de 300.000 de euro pentru a-mi acoperi toate cheltuielile necesare achiziționării de utilaje. Am primit utilajele, le-am prezentat celor de la AFIR la controalele pe teren, totul a fost ok, până când am cerut cea de-a doua tranșă de bani care reprezenta mai puțin de 5% din valoarea ajutorului european. Atunci s-au sesizat cei de la AFIR cum că aș îndeplini niște condiții artificiale”, a precizat Alin Luculeasa pentru AGRO TV.
Practic, după ce, în primă fază, dosarul său fusese verificat de funcționarii AFIR și declarat eligibil pentru finanțare, fermierul s-a trezit că e pasibil de condiții artificiale. Toate acestea după ce primise deja prima tranșă de bani, în valoare de 150.000 de euro.
”Mi s-a spus că sunt pasibil de condiții artificiale, pentru că am ferma în proximitatea fermei unchiului meu, pentru că lucrez în ferma unchiului meu, pentru că am avut două facturi de valorificare a producției către ferma unchiului meu, pentru că am luat teren în arendă de la tatăl meu. Țin să precizez că toate aceste date erau vizibile în studiul de fezabilitate al proiectului, le-am trecut încă din prima zi, am scris exact ce vreau să fac, am atașat borderou cu terenurile pe care le arendez, am precizat acolo că iau teren de la tatăl meu. Cu toate acestea, după ce am făcut cheltuială și credit, sunt acuzat că îndeplinesc condiții artificiale. (…) Mi-au imputat și ideea că am lucrat în ferma tatălui meu în 2015 și că acum lucrez în ferma unchiului meu. Eu am trecut datele acestea în proiect”, ne-a mai spus fermierul vasluian.
Tânărul s-a prezentat cu această speță chiar și într-o audiență la directorul general AFIR și susține că acesta i-a spus că dosarul său este în regulă, iar situația se va rezolva. Cu toate acestea, nimic nu s-a schimbat, iar fermierul se află acum în pragul falimentului, fiind dator cu cei 150.000 de euro către Uniunea Europeană și cu un credit de 300.000 de euro deschis la bancă.
”Am făcut contestații pentru toate deciziile, înainte de a face contestații am fost și în audiențe la domul director de la AFIR, chiar și la domnul director general. Mi s-a spus că totul este în regulă dacă este așa cum spun eu și că contestația va fi rezolvată favorabil mie. Dar nu s-a rezolvat nimic.
Cert este că, în momentul de față, pentru mine nu se mai poate face mare lucru. Orice cale administrativă de atac a deciziei nu se mai poate face, dar țin să precizez că este un fenomen extrem de periculos pentru tinerii fermieri care vor să înceapă un business și speră că lucrurile sunt relativ ușoare. Așa am crezut și eu, că a accesa fonduri europene este un lucru facil și tinerii sunt încurajați să stea în agricultură, până când am observat că nu este chiar așa. (…) Eu, în momentul de față, sunt în pragul falimentului, sunt dator către bugetul Uniunii Europene cu 150.000 de euro”, a mai precizat Alin Luculeasa, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Între timp, tânărul fermier a deschis și un proces în instanță, aceasta fiind singura cale prin care mai speră că își va face dreptate.