Cum au fost afectate culturile de gerul din ultimele zile

572

Gerul din ultima perioadă nu a produs “efecte iremediabile” culturilor de grâu și rapiță însămânțate în toamna anului trecut, deoarece au fost protejate de un strat consistent de zăpadă, în partea de sud a țării, apreciază secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Daniel Botănoiu.

“Pe partea de sud a țării, culturile însămânțate în toamnă sunt în regulă, pentru că avem până la 35-40 de centimetri de zăpadă. Sunt zone în care a fost viscolită zăpada, dar, atâta timp cât covorul este așezat, temperaturile scăzute nu produc efecte despre care să putem spune că sunt iremediabile. În zonele celelalte, până la curbura Carpaților, sigur, au fost anumite probleme. Vorbim despre cele din partea Transilvaniei, pe partea de centru și nord-vest, pentru că stratul de zăpadă a fost mai mic, iar trei zile consecutive cu ger de minus 20 de grade Celsius în mod sigur afectează plantele. Însă, trebuie ținut cont că zonele din centrul țării sunt cultivate mai mult cu cartofi, sfeclă și porumb și mai puțin cu rapiță sau grâu. Deci, nu sunt suprafețe însemnate. Grosul producției este orientat pe partea de sud și sud-est”, a declarat Daniel Botănoiu.

Potrivit sursei citate, suprafețele cultivate cu rapiță se află în general în zonele unde există posibilitatea irigării culturii și cu capacități de producție, respectiv în partea de sud, iar cele din zona Transilvaniei nu sunt “atât de însemnate”.

“Grâul arată bine, rapița depășise o anumită fază de dezvoltare, iar temperaturile scăzute sunt și ele benefice pentru boli și dăunătorii de câmp, pentru că le mai distruge. Avem și plusuri, dar și minusuri”, a afirmat Botănoiu.

Oficialul MADR a precizat că, deocamdată, nu pot fi făcute evaluări ale pagubelor înregistrate din cauza gerului, însă, după ce se va încălzi vremea, se vor putea vedea efectele produse asupra plantelor.

“Ca să poți avea o evaluare exactă, trebuie să aștepți să se încălzească, să vezi cum este planta, dacă este iremediabil pierdută. Așa se fac evaluările, acum nu poți să îți dai seama. După ce dispare acest val de frig și vine căldura, putem vedea cât este sau nu de turgescență (umflarea celulei vegetale din cauza apei care a pătruns în interiorul ei — n. r.), dacă s-a dus în cap, poți face automat o evaluare să vezi cât s-a pierdut. Din cauza secetei, în partea de sud, plantele au răsărit mai greu, însă, peste Carpați, au răsărit mai bine, au fost condiții de umiditate mai bună, mai ales în zonele unde au fost tehnologiile făcute”, a explicat reprezentantul MADR. (Sursa: AGERPRES)