Cum funcționează o fermă de vaci cu 25.000 de capete

6

O delegatie Asociației Crescătorilor de Vaci Bălțata Românească tip Simmental (ACVBR Sim) a efectuat recent un schimb de experiență la cea mai mare fermă de vaci din Qatar – Baladna.

Reprezentanții ACVBR Sim au avut astfel ocazia să afle câteva informații tehnice extrem de interesante despre ceea ce înseamna o fermă de vaci de o asemenea anvergură.

Astfel, fermierii români au aflat că întreaga fermă se întinde pe mai mult de 300 de hectare, iar disciplina și organizarea sunt lucruri firești, fără de care nu ar putea funcționa acest business .

Din efectivul total de 25.000 de capete, zilnic se mulg peste 11.000 de vaci, cu o producție medie de minim 38 litri/zi. De asemenea, nu mai puțin de 50 de vaci fată zilnic, relatează reprezentanții ACVBR Sim pe pagina de Facebook a asociației.

La ferma Baladna, furajarea se realizează de 4 ori pe zi, cantitatea medie de mâncare administrată zilnic la vaci fiind de 29 kg, 100% importată.

Cei aproape 2000 de angajați acoperă tot lanțul de producție, de la furcă la furculiță, fabrica de procesare lapte lucrând 24 de ore/zi, 7 zile din 7, și procesând 400.000 de litri de lapte crud/zi.

Biosecuritatea, managementul fermei și strategia de promovare și vînzare a celor peste 250 de produse au făcut ca Baladna să devină cea mai cunoscută marcă în domeniu din Qatar și nu numai.

Și iată și un lucru extrem de important pe care echipa ACVBR Sim l-a mai aflat în vizita la ferma Baladna: în Qatar (ce-i drept, cu o populație estimată în 2020 la mai puțin de 2,8 milioane de locuitori – n.r.) NU SE IMPORTĂ LAPTE, ci își protejează și își dezvoltă brandul!

Sursa foto: ACVBR Sim