Cum își protejează spaniolii cramele și ce are de învățat România

7
Cum își protejează spaniolii cramele și ce are de învățat România

În Spania, Consiliul Local al Barcelonei a găsit o soluție pentru salvarea de la faliment a celor mai vechi producători de vin din piață. A acordat statutul de patrimoniu istoric celor 11 crame de vin care există în zonă de câteva zeci sau sute de ani. Hotărârea luată la nivel de administrație este de a preveni dispariția celor mai renumite branduri locale de vin.

Baruri tradiționale sunt acum împrăștiate în tot orașul și vând vin, sherry, vermut și alte băuturi direct din butoi.

Aleșii catalani au descris măsura ca un prim pas pentru protejarea cramelor vechi și păstrarea esenței și identității acestora.

Statutul patrimoniului istoric se acorda până acum numai pentru a proteja clădirii și tehnologii, dar nu și pentru afaceri în sine. Depozitele de vin care au primit acest statut vor putea solicita de acum înainte granturi, scutiri de taxe și consultanță de afaceri pe viitor.

Atunci când s-a  făcut selecția, autoritățile au ținut seama de anumite criterii. Au ales două bodegi datorită “elementelor lor unice de patrimoniu”. Celelalte nouă au primit punctajul maxim datorită “elementelor de interes pentru mediu”.

David Montero, co-proprietar al Bodega quimet, care administrează o cramă din 1954, declara: ”Este bine că primăria orașului ne-a acordat atenție… Dacă nu era această decizie, s-ar fi terminat cu un alt Starbucks. Ne bucurăm că acum oamenii pot veni aici și se pot bucura de mâncăruri tradiționale, cum ar fi hamsii sau șuncă, și să bea un vin spaniol bun”.