Cum îți alegi cel mai bun consultant pentru a accesa fonduri europene

5

Apetitul fermierilor români pentru accesarea fondurilor europene este unul foarte mare, însă din cauza acestui fapt, apar și mulți speculanți care vor să profite de lipsa de informare a unora. De aceea, piața s-a umplut de falși consultanți, care nu urmăresc întocmirea unor proiecte câștigătoare și sustenabile, ci doar propriul câștig.

Pentru a vă ajuta să distingeți între acești speculanți și adevărații profesioniști, vă oferim câteva sfaturi venite de la doi consultanți cu ani de experiență și multe proiecte duse la bun sfârșit.

”În primul rând, consultanții trebuie să-ți dai seama că știu despre ce vorbesc. Eu consider  consultanța că se face în mod personal. Apoi se verifică niște cifre financiare, nu neapărat ale firmei, pentru că s-ar putea ca un consultant foarte bun să plece dintr-o firmă și să pornească pe cont propriu, prin urmare nu are cifre în spate. Însă cu siguranță poți cere referințe de la clienții cu care a lucrat.

Pe rețelele de socializare trebuie căutați acei consultanți care au postări reale, din viața reală. Nu poți să te duci la un profil cu o poză de Photoshop, fără postări și a cărui unic comentariu la toate postările este ”haideți să discutăm în privat”. Un consultant nu poate să fie bun pe toate măsurile de finanțare, prin urmare trebuie să-i ceri o adresă oficială în care să arate care este programul de finanțare pe care se încadrează.

Cel care dorește, poate să identifice consultantul care i se potrivește nu prin prisma prețului, ci prin prisma modului de abordare. Modul de abordare al unui consultant nu este agresiv, ci deschis și transparent”, a precizat consultantul Cosmin Măglaș pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Un instrument bun în selectarea consultantului potrivit poate fi regăsit chiar pe site-ul AFIR, care are o bază de date cu numeroase firme de consultanță. Totuși, această listă nu este exhaustivă și nu include toate instituțiile de consultanță sau proiectare ce au competențe în întocmirea proiectelor pentru accesarea fondurilor europene.

”Să-și aleagă consultanții care au identitate, au un sediu. Din momentul în care ai intrat în sediul unui consultant, poți să-ți dai seama de foarte multe lucruri, dacă are echipă lângă el, dacă are dosare, dacă este căutat, dacă vrea să stea de vorbă de tine, dacă lucrează cu contract. Există un contract tip, pus la dispoziție de către AFIR; prețul nu poate fi stabilit de oricine. Consultanța este limitată la un procent, poate să meargă până la 8-10%. Un consultant nu îți face un proiect și a terminat cu tine. În momentul în care ți-a făcut un proiect, un consultant trebuie să fie alături de tine până ai ieșit din monitorizare, nu discutăm numai de implementare.

Pe site-ul AFIR există o bază de date în care se înregistrează consultanții, pot să vadă firmele, ce experiență au avut. Dar cea mai importantă este recomandarea și satisfacția pe care ai oferit-o celuilalt. Pentru că lucrăm în comunități rurale, oamenii se cunosc între ei, se știe cine face un proiect”, a explicat consultantul Andra Popescu, pentru AGRO TV.