Cum poate Ministerul Agriculturii să mărească prețul rapiței pentru fermieri

4

Prețul rapiței pe care îl primesc fermierii care vând această marfă ar putea fi mai mare cu circa 20 de euro/tonă, dacă Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și-ar face temele și ar oferi Comisiei Europene niște clarificări solicitate încă din 2018, susține Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole.

Potrivit specialistului, fermierii români vând astăzi marfa la prețuri mult mai reduse decât indicațiile de pe bursele europene, iar această diferență ar putea fi redusă dacă Ministerul Agriculturii și-ar face treaba în acest sens.

”Trebuie să înțelegem un lucru la rapiță, mai avem un parametru acolo, care este legat strict de niște lucruri, de niște tehnici legislative. Basis-ul înseamnă cu cât vinde un fermier la unitatea de procesare sau în Portul Constanța. Noi nu am făcut nici la ora asta pasul în a face o conversie care ne-a fost cerută de Uniunea Europeană în 2018, și astfel, fiecare tonă de rapiță este scăzută cu circa 20 de euro/tonă.

De exemplu, cu siguranță își aduc aminte fermierii că la începutul campaniei, prețul din Portul Constanța era cotația august 2023 minus 50-55 euro/tonă. Realitatea trebuia să fie alta, să fie un minus 30-35 euro/tonă. Din acest impas nu am ieșit nici la această dată, pentru că s-a schimbat tot aparatul la minister, toate lucrurile au fost lăsate de-o parte, iar indicația pentru recolta nouă, astăzi, la unii procesatori, este de minus 35 euro/tonă. Nu e un lucru rău, dar se poate mai bine, să avem un minus 10-15 euro/tonă. Astfel, chiar dacă indicația nu crește, tu recepționezi mai mulți bani. Însă în continuare a rămas într-un mail venit de la Comisie, cu clarificările pe care le-au cerut și care nici la ora asta nu s-au întors.

Cu mare părere de rău, nu am știut să ne facem lecțiile, din diverse motive, nu sunt eu în măsură să spun că a fost rea voință sau că a fost neștiință, dar aici suntem astăzi. M-am implicat personal în procesul acesta și credeți-mă că am avut tot suportul procesatorilor, cu tehnicieni de la ei, cu tot ce trebuie. Nu s-a întâmplat efectiv, ăștia suntem”, a explicat Cezar Gheorghe pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

video
play-sharp-fill