Cum pot încasa anual 1.250 de euro micii fermieri și de la care obligații sunt exceptați aceștia

4
Cum pot încasa anual 1.250 de euro micii fermieri și de la care obligații sunt exceptați aceștia

Producătorii din sectorul agrozootehnic românesc, incluși în schema simplificată pentru micii fermieri, anterior anului 2021, pot beneficia de o plată anuală de maximum 1.250 euro, în funcție de suprafața declarată eligibilă și/sau numărul de animale eligibile pe care le deține în exploatație.

Textul aparține noii Ordonanțe de urgență pentru aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022, Capitolul IX, Schema simplificată, pentru micii fermieri, Art. 27., alin. (1).

Conform documentului citat, aflat în dezbatere publică, plata amintită mai sus este supusă condițiilor prevăzute pentru schemele de plăți directe, iar cuantumul plății este egal cu valoarea totală a acestor plăți directe care urmează să fie alocate fermierului în fiecare an.

Legislatorii mai spun că producătorii agricoli incluși în schema pentru micii fermieri se pot retrage din aceasta, în oricare dintre anii ulteriori anului 2020.

„Fermierii incluși în schema pentru micii fermieri pentru care, într-un an ulterior anului 2020 cuantumul plăților directe depășește 1.250 euro sunt notificați de APIA privind excluderea din schema pentru micii fermieri după data de 15 iulie a anului de cerere. Fermierii pot opta pentru rămânerea în schema pentru micii fermieri, cu informarea APIA, în termen de 15 zile calendaristice de la data notificării”, se mai precizează în propunerea de act normativ.

Juriștii Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) au mai prevăzut că, pe durata participării la schemă, micii fermieri sunt exceptați de la utilizarea practicilor agricole benefice pentru climă și mediu, nu li se aplică sancțiuni administrative pentru nerespectarea normelor de ecocondiționalitate, iar în cazul efectivelor de animale, plata se calculează în funcție de schema de plată și numărul de animale eligibile pentru care se solicită plata în anul de cerere.

Potrivit prevederilor actului normativ, fermier înseamnă o persoană fizică sau juridică sau o formă asociativă de persoane fizice sau juridice, indiferent de statutul juridic al acesteia, a cărei exploatație se situează pe teritoriul României și care desfășoară o activitate agricolă.