Cum profită comercianții de ouă de gripa aviară. Se cere anchetă!

4

Gripa aviară care lovește de ceva vreme în mai multe zone ale lumii aduce mari profituri comercianților de ouă, înregistrând avansuri chiar și de 600%.

În aceste condiții, Farm Action, un organism care reprezintă interesele fermierilor, a cerut Autorității americane din domeniul concurenţei (FTC) să examineze preţurile ridicate la ouă pentru posibile manipulări de preţuri în rândul principalilor comercianţi, transmite agenția Reuters, citată de AGERPRES,

În ultimii ani, între organismele de reglementare din SUA, fermieri şi industria agroalimentară au avut loc numeroase dispute cu privire la puterea marilor firme din agricultură de a stabili preţurile şi a obliga consumatorii să plătească mai mult pentru produsele alimentare, cum s-a întâmplat în 2021, când preţul cărnii de vită a explodat.

Ultimul produs agricol care a provocat îngrijorări sunt ouăle, pentru care, potrivit datelor oficiale, preţurile au crescut cu 138% în ritm anual în luna decembrie, până la 4,25 dolari pentru un carton cu 12 ouă,

Departamentul american al Agriculturii (USDA) a dat vina pe pandemia de gripă aviară pentru preţurile ridicate la ouă.

Cu toate acestea, într-o scrisoare trimisă preşedintelui FTC, Lina Khan, organizaţia reprezentativă Farm Action cere Autoritatea americană din domeniul concurenţei se uite şi la profiturile record înregistrate de principalele firme care se ocupă cu comercializarea de ouă.

Potrivit celor mai recente date, firma Cal-Maine Foods, care controlează 20% din piaţa vânzărilor cu amănuntul de ouă, a raportat o creştere de 110% a vânzărilor trimestriale şi un avans de peste 600% a profitului brut la finele lunii decembrie.

Motivul principal pentru vânzările sale record, invocat într-un document remis Securities and Exchange Commission de către firma Cal-Maine Foods, îl reprezintă gripa aviară, care a dus la scăderea ofertei de ouă la nivel național.

Într-adevăr, conform datelor oficiale, producţia de ouă în SUA a fost cu 5% mai mică în luna octombrie 2022 comparativ cu luna octombrie 2021, iar în luna decembrie stocurile de ouă erau cu 29% mai mici decât la începutul anului. Însă, deși scăderea este una semnificativă, aceasta nu poate explica preţurile record percepute de comercianţi, susţine Basel Musharbash, un avocat de la organizaţia Farm Action.

„Vrem ca FTC să investigheze dacă consumatorii sunt victima unei manipulări a preţurilor”, a spus Basel Musharbash.

Potrivit USDA, aproape 58 de milioane de găini şi curcani au fost sacrificate de la începutul lui 2022, în principal în lunile martie şi aprilie, pentru a controla răspândirea virusului gripei aviare. La precedenta epidemia de gripă aviară, din 2015, au fost sacrificate 50,5 milioane de păsări.