CUM SA DEPOZITATI MERELE PENTRU A REZISTA CAT MAI BINE PE TIMP DE IARNA

399

Merele se vor păstra timp de mai multe luni dacă le alegeți bine și le păstrați în mod corespunzător. Culegeți merele în timp ce sunt în sezon, apoi urmați acești pași pentru a maximiza durata de depozitare și pentru a vă bucura de mere delicioase pe tot parcursul anului.

De ce aveți nevoie

 • mere
 • cutii sau coșuri
 • ziare

Iată cum să păstrați merele pentru iarna

 1. Începeți cu mere care se păstrează bine. Soiurile mai târzii (cele recoltate în luna octombrie), de obicei, se mențin cel mai bine. Puteți să stocați și alte soiuri de mere, dar nu vor dura atât de mult, așadar ar fi de preferat să le utilizați mai întâi pe acestea.
 2. Verificați toate merele de lovituri, tăieturi, defecțiuni și pete moi. Numai fructul perfect este potrivit pentru depozitare. Mâncați merele imperfecte sau folositi-le pentru a face compot, magiun sau placinta de mere.
 3. Sortați merele după dimensiuni: mici, medii și mari. Din moment ce merele mari nu se păstrează atât de mult, de asemenea, acest lucru va face mai ușoară alegerea pentru ca acestea să fie mâncate primele. Este de asemenea o idee bună să sortați merele după soi. Diferitele mere se maturează la rate diferite, deci, dacă depozitați fiecare soi separat, va fi ușor să mănânci mai întâi soiurile timpurii, în timp ce păstrați soiurile târzii mai la urmă.
 4. Puneți merele sortate în cutii sau coșuri. Pentru a maximiza durata lor de depozitare, împachetați fiecare măr în ziar înainte de a-l plasa în coș. Dacă un măr se strică, hârtia va proteja celelalte mere de contactul cu acesta.
 5. Păstrați merele într-un subsol răcoros, garaj, magazin, pivniță de fructe sau frigider. Temperatura ideală de depozitare este de -1-0 °C cu umiditate de 90%. Merele sunt susceptibile de a se deprecia prin îngheț, dacă temperatura scade sub -1 °C; și se vor maturiza rapid, în cazul în care temperatura va crește peste 4 °C, deci faceți tot ce este posibil pentru a le menține între aceste temperaturi. Dacă aveți loc în frigider, acesta este cu adevărat cel mai bun loc pentru depozitare, deoarece nu va trebui să vă faceți griji cu privire la abaterile de temperatură sau umiditate.
 6. Verificați în mod regulat semnele de deteriorare și eliminați merele stricate înainte ca acestea să aibă șansa de a strica lotul.

Sfaturi

 • Alege merele atunci când sunt coapte. Cele cu probleme pe coajă sau la interior, nu se vor pastra bine. Merele care au căzut din copac sunt prea coapte pentru depozitarea pe termen lung. Puneți-le in castronul de fructe, astfel încât să fie consumate imediat.
 • Depozitați merele cât mai curând posibil după ce le-ați cules. Cu cât le veți pune mai devreme în depozitul frigorific, cu atât se vor păstra mai mult.
 • Evitați depozitarea merelor lângă ceapă sau cartofi. Ele vor absorbi ușor aroma altor alimente și ar putea să se coacă prematur.
 • Asteptati-vă ca merele dvs. sa reziste pana la cinci luni depozitate (in functie de soi si condițiile de depozitare). Consultați cataloagele de grădină pentru a vedea cât timp va rezista fiecare varietate de măr. Apoi, mâncați mai întâi merele cu cea mai scurtă durată de depozitare.