Cum să-ți salvezi culturile de viermele de ceapă

1

Viermele de ceapă este recunoscut drept unul dintre cei mai periculoși dăunători afectând nu doar culturile de ceapă, ci și prazul, usturoiul sau arpagicul. Pagubele provocate de acești dăunători sunt considerabile, inclusiv înmuierea bulbului și decolorarea frunzelor. 

Viermele de ceapă este de fapt larva unei mici muște cenușii, care seamănă mult cu o muscă de casă obișnuită. Larva de ceapă are o culoare crem și infestează bulbii până la pierire. 

Gospodarii ar trebui să ia în calcul inițial câteva aspecte de prevenirea acestora. Optează pentru plantarea cepei la sfârșitul lunii mai, moment în care riscul de infestare este mai scăzut decât în prima jumătate a lunii.

Pentru a crea o barieră împotriva larvelor, acoperă culturile recent însămânțate sau transplantate cu învelișuri adecvate. Pe măsură ce temperaturile solului cresc, înlătură învelișul pentru a permite dezvoltarea culturilor în condiții optime. 

O metodă eficientă de a scăpa de vermierii cepei poate fi stropirea cu insecticide. Pentru a alege un insecticid potrivit puteți apela la o un consultant specializat. 

Totodată o altă metodă mai tradițională și în condiții cascine ar fi stropirea cepei cu zeamă de varză. 

Iar dacă ai piper cayenne măcinat, ghimbir, mărar sau pudră de chili atunci e numai bine, le poți folosi pentru îndepărtarea femelele și le împiedică să depună ouă.

Dacă o zonă mică a grădinii este infectată, îndepărtează solul respectiv. Dacă zona este prea mare, udă zona cu un amestec din ardei iuți, usturoi și ceapă, măcinate într-un blender. 

O altă metodă este un amestec de nisip, cenușă de lemn și pulbere de diatomee la baza plantelor.

Totodată ai putea să încerci la 10 litri de apă să adaugi 300 g sare de masă și să uzi zona cultivată cu ceapă.