Parlamentul European a decis: Cum se declanșează clauza de salvgardare privind importurile din Ucraina

3

Parlamentul European a decis luni seară, prin vot, introducerea unor amendamente privind clauza de salvgardare la care statele membre pot recurge pentru protejarea sectorului agricol în contextul războiului din Ucraina, anunță europarlamentarul Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.

Astfel, dacă lista produselor sensibile care fac obiectul unei asemenea măsuri prevedea până acum doar carnea de pui, zahărul și ouăle, aceasta a fost extinsă pe a include și cerealele, oleaginoasele și mierea.

Totodată, garanția automată va fi introdusă în cazul în care cantitățile produselor sensibile depășesc media aritmetică a cantităților importate în 2021 și 2022.

Un alt amendament introdus prevede ca perioada în care clauza de salvgardare poate fi declanșată să se reducă de la 21 de zile la 10 zile, astfel încât fermierii statelor membre UE să poată fi protejați cât mai rapid de perturbările pieței interne prin reintroducerea unor contingente tarifare.

De asemenea, europarlamentarii au solicitat Comisiei Europene un sistem de licențe de import și export, care să permită monitorizarea detaliată a produselor agricole de la intrarea în UE până la destinația finală, a mai scris Daniel Buda în postarea sa.