Cum se face corect fertilizarea culturilor. Sfaturi esențiale de la Prof. Valeriu Tabără

7

Pentru a se dezvolta, pe lângă apă lumină, apă și căldură, culturile agricole au nevoie și de un aport suficient de nutrienți. Printr-o fertilizare corectă, corelată cu productivitatea vizată și locația, fermierii pot asigura aportul necesar de nutrienți, astfel încât să aibă o cultură productivă atât din punctul de vedere al cantității, cât și al calității.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS), Valeriu Tabără, a predat o lecție valoroasă pentru orice fermier român, despre cum se realizează o fertilizare corectă a culturilor.

”Sunt surprins să văd mari fermieri cu rețete de fertilizare NP, adică azot și fosfor. Oameni buni, nu este suficient! Când vreau să fac producții care depășesc 5-6 tone/hectar, eu trebuie să merg cu sisteme echilibrate. Potasiul nu va mai trebui să lipsească din rețetele de fertilizare, mai ales în sudul țării; sud, Dobrogea, partea de podiș, pentru că una dintre marile pierderi la această dată este partea de aprovizionare cu potasiu naturală a solului. Avem date care spun că acest conținut de potasiu mobil a scăzut foarte mult.

Apoi, atenție la pH! Noi avem o tendință de acidifiere și prin sistemele de fertilizare. Acidifierea înseamnă ceea ce apare primăvara la floarea soarelui, la sfeclă și la porumb, fenomenul acela de albire sau mai ales culoarea aceea violacee, ele apar din cauza blocării fosforului. Blocarea fosforului înseamnă a nu avea sursa energetică din plantă, așa cum și oamenii, dacă nu ar avea hidrații de carbon și proteinele, nu ar avea forță pentru viața de zi cu zi.

Problema fertilizării este una dintre cele mai importante pentru a putea obține și cantitate, și calitate, și atenție – adaptabilitate la condițiile climatice, la secetă sau la ger. A apărut din cercetările ulterioare rolul sulfului, nu numai pentru cartof sau pentru rapiță, ci și pentru alte culturi într-o anumită cantitate. De asemenea, microelementele – magneziu, fier – joacă un rol foarte important”, a explicat Valeriu Tabără pentru AGRO TV.