Cum se înființează o fermă de porci cu ajutorul fondurilor europene

16
Cum se înființează o fermă de porci cu ajutorul fondurilor europene

Așa cum v-am obișnuit deja de trei ani de zile la AGRO TV, fiecare marți seara este dedicată fondurilor europene. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea vă pune în legătură cu specialiști în accesarea banilor europeni, pentru a vă sfătui cum să vă întocmiți proiectele ca să vă dezvoltați afacerile. La fel s-a întâmplat și aseară, când un telespectator, crescător de porci, a cerut ajutorul consultanților noștri.

”Sunt tehnician veterinar, am 35 de ani și aș vrea să înființez o fermă maternitate porci. Sunt crescător, am o exploatație împreună cu tatăl meu, avem o mini-fermă de suine, dar nu este PFA. Aș vrea să fac o fermă, am un teren în afara localității. Prin ce măsuri se poate obține finanțare pentru înființarea acestei ferme?”, a fost întrebarea adresată de Cătălin Stroe din județul Agreș.

Crescătorul a mai precizat că și-a făcut deja un buget estimativ, iar pentru o fermă de 100 de capete de scroafe mame, cu tot ce înseamnă clădire, teren, populare, furaje, un tractor, fose septice, pe un termen de 6 luni de zile, ar avea nevoie de aproximativ 70.000-80.000 euro. Iată răspunsul consultantului Florin Istrate:

”În ceea ce privește situația cu exploatația în afara localității, noi avem mai multe legi în România care reglementează creșterea animalelor la anumite distanțe față de locuințe, doar că suntem condiționați și de alte condiții: avem nevoie de alimentare cu apă, de canalizare și energie electrică. Deci suntem legați de mai multe condiții.

Dacă am face un proiect pe submăsura 6.1 – instalarea tinerilor fermieri, cu ce aveți la momentul acesta, ați putea să faceți această activitate din fonduri proprii și cu susținere din cadrul acestui proiect, unde investițiile pe care le faceți pot fi dotări colaterale pentru noua activitate pe care vreți să o faceți. Asta în ideea în care nu prea aveți resurse proprii și vreți să faceți un proiect mai pe îndelete.

Dacă vreți să accesați măsura 4.1 în sectorul zootehnic, trebuie să știți că o parte din bani, 50-70% vin din fonduri europene, iar partea cealaltă trebuie să o puneți dumneavoastră. În plus, grajdul și diverse activități trebuie să le faceți cu o firmă autorizată, să îndepliniți niște condiții mult mai stricte și mai exigente și implică mai multă responsabilitate.

Eu aș recomanda un proiect pe 6.1. Chiar dacă banii nu sunt suficienți să ajungeți la o dotare maximă cum vă doriți, puteți să megeți la început pe o dotare minimă și să vă dezvoltați și în anii următori. E bine să ne restrângem și să nu apelăm la bănci. În general, oamenii au așa o gândire prea măreață, vor să facă totul de la început, iar proiecul se întinde pe niște sume de peste un milion de euro și constatăm că nicio bancă din România nu vrea să ne mai dea un credit să ne finanțeze proiectul, fiindcă nu avem o bază materială suficientă să garantăm această investiție”, a explicat consultantul Florin Istrate.